164 x bekeken 6 reacties

Boeren consulteren niet verplicht

Provincies zijn niet verplicht boeren van meet af aan te betrekken bij het onderzoek naar de milieugevolgen van natuurontwikkeling in agrarisch gebied.

LTO Noord noemde het onderzoek van Flevoland naar de effecten van de aanleg van een groene verbindingszone in het Oostvaarderswold slecht, omdat er niet met boeren is gepraat.

Provincies die gebieden willen inrichten voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) moeten vooraf een zogeheten milieu-effectrapportage laten opstellen. Strikt genomen hoeven de effecten op de landbouw hierin niet te worden meegenomen, maar meestal gebeurt dit wel. Flevoland heeft dit ook gedaan, hoewel het daarvoor niet met de ondernemers zelf sprak. Volgens LTO is het daardoor een ’bureaustudie met boekenwijsheid’ geworden.

”De rapportage moet alle relevante informatie bevatten over het milieu”, stelt een woordvoerster van de Commissie m.e.r., die straks het onderzoek moet beoordelen. ”Dat is een breed begrip. Het gaat echter niet zo ver dat de effecten op de landbouw moeten worden beschreven.”

Het onderzoek naar de Oostvaarderswold ligt nog tot 11 maart ter inzage. Tot die tijd kunnen ook boeren bezwaar maken. Vervolgens brengt de Commissie advies uit aan de provincie.

De provincie kan eventuele kritiek naast zich neerleggen, maar dat maakt het besluit om de verbindingszone aan te leggen kwetsbaarder voor juridische procedures. Overigens ontkent Flevoland dat boeren geen stem hebben gehad in de procedure; de provincie heeft in het voortraject met LTO Noord over de kwestie gesproken, aldus een woordvoerder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  hoeft in zimbabwe ook niet

 • no-profile-image

  Harjan Kooiker

  De natura 2000 en andere milieuprojecten worden je gewoon door de strot geduwd. Al die beleidsmakers hebben al deze projecten allang uitgestippeld. Als er een paar boeren tegenin gaan dan duurt het een paar jaar langer, maar komen zal het er. Zo gaat dat hier in Nederland. Dit is geen pessimisme maar realiteit. De doelen van de natura 2000 bestaat uit 2/3 wensnatuur. Deze zijn vanuit brussel niet verplicht, maar Nederland moet weer het beste jongetje van de klas zijn. Wie boeten voor dat bestje jongetje? juist de agrarische sector!

 • no-profile-image

  gert

  uitspraak zonder inspraak,ik dacht dat we in een democratie leefden. zou mugabe ook eerst de boeren geconsulteerd hebben ???

 • no-profile-image

  Karel

  Je leeft in Nederland. Je mag er alles zeggen. Voor de rest bepalen de ambtenaren wat er wel mag en wat niet.
  En tijdens de verkiezingen mag je je stem laten horen. Is dat niet genoeg?
  Het positieve is dat u uw stem mogelijk kunt laten horen via Wakker Nederland.
  Zal wel een ander geluid geven, én mogelijk een swing aan de politiek.
  Het gaat nog leuk worden in Nederland?

 • no-profile-image

  slachtoffer

  Onkruid en criminalieteit moet je in de kiem smoren! In Nederland jaagt het onkruid de boeren het land uit en de crimminelen jagen de politie straten uit! Wie regeerd hier? De slachtoffers moeten dan voor de rechter verschijnen en de onderwereld wordt in het gelijk gesteld!

 • no-profile-image

  Graats

  Hoeft in Nederland dus ook niet. Idee voor ludieke actie: Grensbordjes "Nederland" vervangen door "Zimbabwe".

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.