Redactieblog

241 x bekeken 3 reacties

Agrarisch natuurbeheer boycotten

Een goed ondernemer wil plannen maken voor de toekomst. Bij natuurbeheer kan dat niet. Een contract van zes jaar is veel te kort.

Natuurbeheer moet je inpassen in je bedrijfsvoering. Wij hebben een paar percelen tegen het bos aanliggen. Toch een behoorlijk aantal hectares. Daar doen we aan natuurbeheer. Of we er mee doorgaan is nu echt de vraag.

We worden horendol van alle papiertroep, die moet worden ingevuld. De controles die worden uitgevoerd. Maar bovendal de geringe vergoeding en de te korte contractperiode.

Zes jaar. Daar kun je niet op bouwen. Wie weet wat voor regering we hebben over zes jaar? Hoe zien de financiën van het rijk er dan uit? Is ons aller Boswachter er dan nog? Of is hij dan al vertrokken naar één van zijn Boswachterbanken? Is daar alle geld van de regering in verdwenen? Eet hij dan uit eigen ruif? Van het geld, dat nu richting natuurgebieden zou moeten gaan?

We weten het niet. Het feit dat allemaal bijzaken bij natuurbeheer zijn bijgesteld, maar de hoofdzaak, het te korte contract, ongewijzigd blijft, doet het ergste vrezen. Daarom zou het goed zijn dat de Nederlandse boer zich massaal afkeert van het afsluiten van contracten voor natuurbeheer.

We hoeven niet bang te zijn dat de milieuverenigingen zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten dit overnemen. Dat kost veel meer geld. En dat is er niet. Dus, door een boycot een voor boerenondernemers verantwoorde contractduur afdwingen. Dat is de enige oplossing.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Natuurbeheer is voor boeren, die geen opvolgers hebben en op den duur willen stoppen. Tijdelijk hebben ze dan nog een mooi inkomen uit natuurbheer, waar ze niets voor hoeven te doen. Ondernemende boeren daarentegen kunnen voor de huidige vergoedingen geen droog brood verdienen met deze maatschappelijke dienst. Daarom: een echte boer wordt geen natuurbeheerder en een boer, die op zijn laatste boerenbenen loopt heeft een mooie bijverdienste. Daarom mooi zo houden.

 • no-profile-image

  gert

  de ambtenaren en de natuurorganisaties maken de dienst uit op LNV,boeren hebben daar niks te vertellen

 • no-profile-image

  Henk

  Ik heb ook geprobeerd om positief mee te werken aan groen op de bedrijven. Maar je houdt er alleen mar hoofdpijn van over. Met dat soort volk is niet te werken, je kunt er niet van op aan en betalen daar mag je niet over praten. Je moet alles er er mag niets! Denk eerst maar is aan je zelf, dat doen dan soort ook. Elke cent die je daar aan uit geeft is er een te veel!

Of registreer je om te kunnen reageren.