Redactieblog

208 x bekeken

Verburg: onzekerheid individuele testen leidt tot grotere ruiming

Landbouwminister Gerda Verburg en minister Ab Klink van Volksgezondheid hebben verdergaande maatregelen genomen in de strijd tegen Q-koorts.

In tegenstelling tot de eerder maatregelen waarbij dieren individueel getest zouden worden op de bacterie, worden nu op besmette bedrijven alle drachtige geiten en alle bokken geruimd.

Oorzaak van het aanscherpen van deze maatregel is het risico op onjuiste testuitslagen bij individuele dieren. De uitscheiding van bacterie varieert bij een dier. "Hierdoor bestaat het risico dat dieren negatief testen, terwijl ze toch besmet zijn met de bacterie. Dit risico mogen we vanwege het risico voor de volksgezondheid niet nemen”, aldus Verburg. De kosten van het testen en de extra tijd die nodig is om de dieren te testen spelen volgens Verburg geen rol bij het besluit. "Het meermaals testen van dieren om er zeker van te zijn of ze besmet zijn of niet is op dit moment logistiek niet te doen."

Verburg geeft aan dat de kennis over het testen niet eerder beschikbaar was, waardoor de maatregelen nu aangescherpt worden.

Voor alle geitenbedrijven geldt tevens per direct een fokverbod. "Dit is om te voorkomen dat er nog meer dieren geruimd moeten worden. Ook bedrijven die nu nog vrij zijn van Q-koorts kunnen besmet raken met Q-koorts." Het fokverbod geldt ook voor jonge geiten die nog niet eerder gedekt zijn.

Lees ook: Alle drachtige geiten én alle bokken op besmette bedrijven gedood

Of registreer je om te kunnen reageren.