Redactieblog

302 x bekeken 1 reactie

'Tankmelkonderzoek Q-koorts is betrouwbaar'

In tegenstelling tot eenmalig individueel testen van dieren op Q-koorts geeft het tankmelkonderzoek wel volledige zekerheid.

Dat zegt het Centraal Veterinair Instituut (CVI). "De test voor individuele dieren is goed. De uitscheiding van bacterie varieert echter. Daardoor kan het zijn dat een dier op het moment van testen geen bacterie uitscheidt, en daardoor als onbesmet wordt gezien, terwijl dat niet zo is. Wanneer een individueel dier meermalen wordt getest kan wel een betrouwbaar beeld gegeven worden", legt bacterioloog Fred van Zijderveld uit.

Het tankmelkonderzoek geeft aan wanneer er op een bedrijf bacteriën wordt uitgescheiden. Hierbij is het mogelijk dat een bedrijf ten onrechte negatief wordt bevonden. Om deze reden wordt het tankmelkonderzoek geïntensiveerd.

LTO Nederland heeft nog volledig vertrouwen in het tankmelkonderzoek naar Q-koorts. Dat zegt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO Nederland. Het ministerie is overgegaan tot het ruimen van alle drachtige dieren omdat via een individuele tekst niet met voldoende betrouwbaarheid gezegd kan worden of een dier al dan niet besmet is. "We hebben drie maanden gewerkt aan een plan van aanpak om de Q-koorts te bestrijden. Basis van deze aanpak is dat dieren individueel getest worden zodat niet-besmette dieren niet geruimd hoeven worden. Deze test bleek veilig, tot afgelopen maandag. Vanaf dat moment zijn er twijfels over de betrouwbaarheid van het testen. Wij vragen ons sterk af hoe dit kan", aldus Van Hoof.

CVI begrijpt de gefrusteerdheid van LTO. "Het ligt niet aan de test, maar het ligt aan de geiten. De test geeft bij herhaling wel een betrouwbaar beeld, maar niet na een eenmalige test. Omdat de overheid nu direct actie wil ondernemen om de uitscheiding van bacterie vanwege volksgezondheidsaspecten in 2010 te verminderen, is deze methode op de korte termijn niet geschikt. Voor de lange termijn kan dit wel."

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    Waarom kunnen alle melkgevende geiten niet net als bij een melkcontrole individueel getest worden ????
    Wie kan mij dat vertellen

Of registreer je om te kunnen reageren.