Redactieblog

820 x bekeken 2 reacties

Studie naar vervanging soja door eendenkroos

Een aantal bedrijven uit de Gelderse Achterhoek onderzoekt of eendenkroos een goede vervanger is van soja in veevoer.

"Door eendenkroos te telen op digestaat uit vergistingsinstallaties kan een korte kringloop ontstaan voor nutriënten en CO2", aldus Hayo Canters Cremers van CC Advies. In een onderzoek wordt gekeken naar de bedrijfseconomische en praktische haalbaarheid van het telen van eendenkroos.

Eendenkroos is een verzamelnaam van waterplanten die op het water drijven. Bij gunstige omstandigheden verdubbelt de biomassa van het gewas in twee dagen. Eendenkroos bevat tot maximaal 40 procent eiwit, waarmee de samenstelling lijkt op soja.

Uit een laboratoriumstudie blijkt dat eendenkroos goed groeit op digestaat. Op basis van studies lijk een opbrengst van 20 tot 40 ton eendenkroos (drooggewicht) per hectare haalbaar is in Nederland.

Bij de Wageningen UR zijn eerdere ook onderzoeken gedaan naar het gebruik van eendenkroos als veevoer. Natuurlijk gegroeid eendenkroos bleek geschikt als rundveevoer, al moet het wel verwerkt zijn. Koeien blijken onbewerkt kroos niet te eten.

Het onderzoek wordt gedaan door ForFarmers, CC Advies, Groot Zevert Vergisting en Thecogas. Het ministerie van landbouw ondersteunt de studie. Voor de financiering van de praktijkstudie ligt een verzoek bij de provincie Gelderland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Dit gaat niet werken. Hoe ga je ervoor zorgen dat er geen mest in dit spul komt. Mest/ digistaat mag je niet vervoederen.

  Dit is precies hetzelfde als algen gekweekt in mest/ digistaat

  Wel een goed initiatief!

 • no-profile-image

  H. Canter Cremers

  Of het gaat werken weten we nog niet, daarvoor gaan we het ook onderzoeken. Maar regetechnisch is eendekroos mogelijk toch te voeren. Je kunt het namelijk (eenvoudig) scheiden van de matrix. Ongeacht het medium waarop je het kweekt: Algen voeren aan koeien schijnt ook voor hun gezondheid niet zo'n goed idee te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.