Redactieblog

229 x bekeken

Strijdigheden in regelgeving

Telkens weer blijkt dat alle verhalen over tegenstrijdige regels gewoon niet kloppen.

Hoe vaak ik op partijtjes al wel niet heb gehoord "dat de Arbo om stroeve vloeren vraagt terwijl de hygiëneregels gladde vloeren eisen", is niet bij te houden. Toch klopt er niets van dat verhaal, echt niets. Het is onzin.

Door de Taskforce Multifunctionele Landbouw is een uiterst nuttig boekje uitgegeven, getiteld: Kompas Multifunctionele Landbouw / Door de rijksoverheid vastgestelde oplossingen voor strijdigheden in regelgeving. In geen enkel in het boekje geschreven geval – dat zijn er 33! – is sprake van verkeerde regelgeving. Soms past het bestuur een regel verkeerd toe. Soms willen boeren iets wat gewoon niet mag.

Soms is regelgeving niet helemaal duidelijk en is een korte toelichting nodig. Ook die staat dan in het boekje. In verreweg de meeste gevallen gaat het om een 'broodje aap': iedereen denkt dat het waar is, maar dat klopt niet. Zoals de stroeve/gladde vloer. Opvallend is dat veel verhalen gaan over brand. Voorbeeld: In verband met legionellagevaar moet ik de brandslang in mijn keuken regelmatig doorspoelen. De brandweer eist een verzegelde brandslang." Ook daar klopt niets van. Maar de brandweercommandant is wel zo’n figuur die zijn eigen regels verzint.

De brandweer – die zich zou moeten concentreren op aanrijtijden en bluswater – meet zich een belangrijke rol aan in de preventie en formuleert onbevoegd allerlei regels die hij vervolgens oplegt aan burgers. En zo zijn er vele duistere figuren in het openbaar bestuur, politici, wethouders, ambtenaren, toezichthouders, agenten, die allemaal denken dat zij regels kunnen bepalen. Dat is niet zo.

Het is misschien niet allemaal kwaadwilligheid. Meestal is het gewoon domheid. Meestal is het ook eenvoudig te ontmaskeren door een vraag: waar staat dan dat dat niet mag? Die vraag zouden boeren wel eens wat vaker mogen stellen. Maar meestal weten die zelf heel goed wat mag en wat niet. In het Museum voor Overbodig Beleid staat dan ook geen enkel landbouwonderwerp.

Of registreer je om te kunnen reageren.