Redactieblog

262 x bekeken 7 reacties

LTO ook voor marktregulatie?

Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw pleit voor een flexibele bijmengverplichting voor graan in biobrandstoffen. Marktregulatie. Is LTO om?

Het lijkt er op. Haanstra ontvouwde een plan om de sterk fluctuerende graanprijs te ondersteunen. Als er te veel is extra graan bestemmen voor biobrandstoffen. Het moet een verplichte Brusselse regeling worden. "Een goedkope manier om de prijzen in de benen te houden", zegt Haanstra.

Het principe achter dit voorstel ligt verdacht dicht bij de ideeën van de Nederlandse Melkveehouderij Vakbond (NMV). Die pleit ook voor flexibele marktregulering. Het liefst via het quotumsysteem.

Maar ook op korte termijn huldigt men dat principe. Hans Geurts, de nieuwe voorzitter van de NMV, wil de €24 miljoen uit Brussel besteden voor de vrijwillige opkoop van leasemelk of quota. Dan wordt melk uit de markt genomen, het aanbod daalt en de prijs kan stijgen.

Siemjan Schenk van de LTO-veehouders wees het plan meteen van de hand. Het lost volgens hem structureel niets op. Hij voelt meer voor directe uitbetaling aan de veehouders.

Een tegenstelling tussen Haanstra van de LTO en zijn collega Schenk. De één wil wel marktregulering via het aanbod, de ander niet. Een interessant gegeven.

Kan Siemjan Schenk zijn starre standpunt niet voor één keer verlaten? Een proef met het aankopen van lease-melk is niet zo gek. Minder druk op de markt. Wellicht stijgt de melkprijs met een paar centen. Als dat meer is dan de directe uitbetaling van het Brusselse geld, is het winst voor de veehouder.

Denk je nog eens na Siemjan?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO lid

  Ik zou zeggen: als er teveel graan is, is de prijs laag. Graan is dan zowiezo een goede en interessante grondstof voor energieproductie. Waarom moet hier dan weer een verplichte regeling voor komen? Of is dit weer een initiatief van de LTO-akkerbouw om een betere graanprijs te krijgen? Over de rug van anderen...? Ik denk dat LTO hier "erg goed" mee scoort bij de afd. varkenshouderij, NOP en de energieboeren. Stuk voor stuk sectoren die wel op eigen kracht de broek op houden. Als LTO afdelingen zo door gaan om ieders belangen tegen elkaar uit te spelen is het einde van het hele LTO gebeuren in zicht. Dit zou op zich jammer zijn, want er zijn LTO adviesorganisaties de wel goed werk verrichten!

 • no-profile-image

  Boer

  Tja, het ligt er aan wat je wilt. veel melkveehouders melken om er een inkomen mee te verdienen. Anderen melken om zo veel mogelijk te melken ongeacht het inkomen. Boeren is business en wat telt staat onder de streep. Een rekenmachine koop je tegenwoordig voor onder de vijf Euro.

 • no-profile-image

  anne

  Lijkt me niet verstandig vergaderboer ! Melkrechten opkopen betekent (juist in Nl) automatisch dat quotumprijs verder stijgt. Je geeft het geld dan dus 2 keer uit (geen geld uit steunfonds niet rechstreeks boer, maar boer wel hogere kosten door dit de opkoop).

 • no-profile-image

  kerstman

  Vergaderboer wil graag een beetje stoken tussen sectoren, en heeft het duidelijk niet helemaal begrepen.
  Het Haanstra plan kost geen geld en laat boeren vrij om te produceren. Het is dus een vorm van aanbodregulering achteraf waarbij overschotten van de markt worden gehaald. Een interventiesysteem dus waarbij wat je uit de markt neemt niet meer terug komt op diezelfde markt.
  Zoiets zou je ook voor de melk kunnen bedenken. Nu doet de melkveehouderij aan aanboderegulering vooraf (quoteren ) en ook nog achteraf via de interventie. De interventievoorraden komen vervolgens weer terug op de markt en drukken de melkprijs nog een tijdje. Al met al een dure bedoening met als gevolg hoge kostprijzen en langdurig lage opbrengstprijzen.
  Als de melkveehouderij in de lijn Haanstra zou doordenken zou ze geen leasemelk moeten opkopen wat de quotum- en kostprijs opdrijft, maar moeten nadenken over een vangnet bij lage prijzen waarbij je overschotten in een alternatieve markt afzet. Volgens mij kun je boter nl heel goed verbranden.

 • no-profile-image

  de tukker oet twente

  De qoutering per 1 april afschaffen en verder niet zitten te zeiken !!!!!!!!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Siemjan weet niet wat denken is daarom is lto tegen alles, dus ook marktregulatie

 • no-profile-image

  Han

  We discussieren al weken over "Hoe is de markt te sturen" of met nadere woorden "Hoe krijgen we minder product op de markt" Ieder voorstel in de richting van productie beperking wordt terecht afgewezen met de opmerking "We hebben een open wereld markt en leven niet op een eiland". Nu in eens denkt Haanstra en daarmee LTO dat je graan uit de markt kunt nemen als de prijs op een vastgestelt niveau is aangekomen. De melk even reguleren door Quotum op te kopen met steun geld voor de boeren. De zuivelboeren buiten Nederland zullen graag het ontstane gat vullen met melk.
  Nu even de hypothese, dat het mag en werkt als we bij een vastgestelde bodem prijs het te veel uit de markt nemen. Is het landbouw probleem in 1 klap opgelost, we stellen voor alle producten bodemprijzen in, zakt de prijs onder deze waarde accuut uit de markt nemen en in de vergister die groente, aardappelen en alles wat maar vergisten wil. Zelfs voor vlees en ieeren is dit de oplossing. Stoppen het "te veel" in koelhuizen en silo's komen we het later weer tegen op de markt en dat moet niet.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.