Redactieblog

233 x bekeken 1 reactie

LNV: ruiming wordt secuur gedaan

Het ruimen wordt volgens het ministerie zo secuur mogelijk gedaan.

"We willen voorkomen dat we weer de beelden krijgen van grijpers die dode dieren afvoeren op bedrijven", aldus Gerda Verburg. Vanaf maandag worden geiten op besmette bedrijven gescand op drachtigheid. De drachtige dieren worden door de VWA eerst met een medicijn in slaap gebracht, waarna de dieren een dodelijke injectie krijgen. "We werken hiermee met een middel dat ook door de placenta gaat, waardoor de ongeboren geitjes ook direct gedood worden", legt plaatsvervangend Chief Veterinary Officer Christianne Bruschke van LNV uit. De VWA onderzoekt nog hoe de dieren vervolgens worden afgevoerd naar Rendac. "Er zijn andere methodes beschikbaar dan de grijpers."

Op de besmette bedrijven worden in de eerste en tweede week van januari al lammeren verwacht. In deze periode moeten bijna 10.000 geiten aflammeren. "Omdat de tijd kort is moeten we de dagen voor Kerstmis ook benutten. Dit hadden we liever anders gedaan, maar de tijd vraagt om snelle actie", aldus Verburg.

Op bedrijven die geruimd worden zal vier weken na de ruiming nog een tweede drachtigheidscontrole plaatsvinden om er zeker van te zijn dat alle dragende dieren geruimd zijn.

Eén reactie

  • no-profile-image

    h

    Mensen dit klopt echt niet hoor dat beloofde ze toen tijdens de mkz ook ,gebeurt echt niet ik heb het zelf toen die tijd meegemaakt het gaat ze puur om het geld dus!!!!!! de grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.