330 x bekeken 3 reacties

Deukje in imago van solide Rabobank?

Financiële crisis en historisch lage opbrengstprijzen maken het agrarisch ondernemerschap dezer dagen weinig benijdenswaardig.

Voor veel boeren is het daarom een geruststelling dat de positie van Rabobank onomstreden is; in vergelijking met concurrenten heeft de huisbankier van de sector een sterke positie. Het was deze week daarom even schrikken toen bekend werd dat de invloedrijke Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) zijn oordeel over de vooruitzichten van Rabobank verlaagde van 'neutraal' naar 'negatief'. Weliswaar behoudt Rabobank zijn fameuze AAA-status, maar daar is nu wel een minnetje achter komen te staan. Een deukje in het imago van de solide Rabo dus. Of toch niet?

De beoordeling van S&P moet gezien worden als een risico-indicator. Bij een lage beoordeling is het risico hoog en is het voor de betreffende bank of onderneming moeilijker om geld te lenen. Bij leningen is dan ook wel eens in het contract opgenomen dat de rente afhankelijk is van de beoordeling: hoe slechter de rating, hoe hoger de rente.

Het minnetje achter die drie A’s betekent niet dat de bank het nu slechter doet dan voorheen. S&P heeft geen grote zwakke plekken bij Rabobank gevonden. De herbeoordeling is vooral gebaseerd op de slechte vooruitzichten op de financiële markt en is als een soort waarschuwing voor Rabobank zelf.

De actie van S&P werpt voor ondernemers en consumenten de vraag op waar hun geld nog veilig is. Blijkbaar is zelfs een solide bedrijf als Rabobank niet immuun voor de crisis. Niettemin zijn analisten het erover eens dat de herbeoordeling geen reden tot paniek is. Rabobank heeft nog steeds een sterke positie en niets wijst op interne problemen of weeffouten in de organisatie.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  econoom

  s&p geeft een beoordeling over de rabo bank ? laat ze eerst eens een betere beoordeling maken over de amerikaanse banken ze vallen bij bossjes om haal eerst de spliner uit je eigen oog voordat je een advies geeft om de balk te verwijderen uit die van een ander CANADA doet het wat dat betrft veel beter

 • no-profile-image

  domme albert

  Natuurlijk is Rabo nog steeds een sterke bank.
  Maar de conclusie van de auteur dat S&P geen zwakke plekken heeft gevonden getuigd toch niet echt van goed journalistiek onderzoek. Heeft hij dan niet gelezen over: vastgoed, oost-europa, agri en huizenprijzen Nederland?
  En wat te denken van het binnenlandse deukje, de OpMaat. Vond het persoonlijk nogal veel "nieuws" de laatste twee weken.

 • no-profile-image

  Pluimveehouder

  Grappig dat er in de agrarische wereld alleen wordt gekeken naar die bedrijfstakken waar er de meesten van zijn.
  Wij hebben geen reden tot klagen

Of registreer je om te kunnen reageren.