Redactieblog

244 x bekeken

'Vaccinatie Q-koorts bij geiten komende vijf jaar'

Het vaccinatieprogramma van geiten tegen Q-koorts gaat naar verwachting nog vijf jaar duren.

Dat blijkt tijdens een symposium over Q-koorts van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Volgend jaar worden alle melkgeiten en melkschapenbedrijven met meer dan vijftig dieren in Nederland verplicht gevaccineerd tegen Q-koorts. "We weten dat het effect van de vaccinatiecampagne op geitenbedrijven relatief laat zichtbaar wordt. De gedachte is nu dat de vaccinatie vijf jaar voorgezet moet worden. Deze visie kan natuurlijk veranderen door voorschrijdend inzicht", aldus Yvonne van Duijnhoven van het RIVM.

Voor de vaccinatiecampagne van 2010 heeft het ministerie van landbouw de totale vaccinproductie van producent Ceva in 2010 besteld. De productiecapaciteit van het vaccin is beperkt, mede doordat het vaccin nog steeds geen officiële toelating heeft.

Het RIVM hoopt dat de vaccinatiecampagne van dit jaar een sterke reductie van abortusgevallen bij geiten zal veroorzaken, waardoor er ook minder uitstoot van de bacterie Coxiella burnetii zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.