Redactieblog

323 x bekeken 1 reactie

Toelatingstraject nieuw loofdodingsmiddel in laatste fase

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) wil een nieuw loofdodingsmiddel voor aardappelen toelaten.

Voor het middel Quickdown van producent Certis ligt het besluit tot toelating ter inzage.

Quickdown is een loofdodingsmiddel dat mag worden toegepast in de teelt van consumptie-, zetmeel- en pootaardappelen. Het middel mag in pootaardappelen alleen worden toegepast op een gewas waarvan het loof geklapt is. Het middel heeft pyraflufen-ethyl als werkzame stof. De werking van het middel is vergelijkbaar met die van het middel Spotlight, dat de stengel van het gewas doodt, maar niet het blad.

Quickdown is in België al toegelaten als loofdodingsmiddel.

Wanneer er geen bezwaren (zienswijzen) worden ingediend binnen de inzagetermijn van twee weken, gaat het Ctgb over tot toelating. De inzageperiode is verplicht voor middelen op basis van werkzame stof die nog niet in Nederland is toegelaten.

Loofdoding van aardappelen is met name voor telers van vroege consumptieaardappelen en pootaardappelen lastig, omdat er maar één middel toegelaten is voor volvelds gebruik. Dit middel Reglone mag echter pas na 15 juli worden gebruikt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    H.Houwing

    Mag het middel Quickdown ook toegepast
    worden in grondwaterbeschermingsgebieden?

Of registreer je om te kunnen reageren.