Redactieblog

190 x bekeken 1 reactie

Nederlandse Q-koorts bacterie is uniek

De Q-koorts bacterie die op Nederlandse geitenbedrijven wordt gevonden is nergens anders in Europa aangetoond.

Dat blijkt uit ondezoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR. Het CVI heeft onderzoek gedaan naar de bacterie op zeventien geitenbedrijven. Daarbij blijkt dat er dertien verschillende patronen van Coxiella burnetti zijn gevonden. "Hierbij blijkt het in ruim 90 procent van de gevallen om hetzelfde MLVA-type te gaan", legt Hendrik-Jan Roest van het CVI uit.

Het type is nergens anders in Europa aangetroffen, terwijl ook in andere Europese landen onderzoek wordt gedaan naar het type Coxiella burnetii. "Het kan zijn dat het Nederlandse type nog niet is gevonden, of dat het type in Nederland is gemuteerd." Dit zou volgens de bacterioloog ook een verklaring kunnen zijn waarom er tot 2005 geen grote problemen waren met Q-koorts in Nederland. "Mogelijk is de bacterie schadelijker geworden.

Bij het CVI is ook onderzoek gedaan naar de Q-koortsbacterie die bij runderen voorkomt. "Op basis van enkele monsters blijkt dat dit een ander type is dan het MVLA-type dat bij geiten wordt gevonden", legt Roest uit. Daarmee kan nog niet gezegd worden dat de Q-koorts bacterie in de rundveehouderij geen risico vormt voor de mens. "We weten dat de geitenvariant sterk gerelateerd is aan de humane Q-koorts bacterie, waardoor de rundervariant mogelijk minder verwant is aan de bacterie bij mensen. Maar verder onderzoek is nodig om hier conclusies aan te verbinden."

Eén reactie

  • no-profile-image

    spotvogel

    Dit moet Onno Hoes weten! Zo'n unieke bacterie lijkt me een belangrijke ontdekking voor de biodiversiteit! Straks dus het eerste Q-koortsreservaat!

Of registreer je om te kunnen reageren.