Redactieblog

1146 x bekeken

LTO Vastgoed: meer belangstelling Rood voor Rood

De belangstelling van boeren voor de rood-voor-roodregeling neemt toe.

Dat concludeert LTO Vastgoed. De toename in belangstelling om stallen te slopen in ruim voor bouwkavels voor woningen is in alle regio's. "Zowel in landbouwgebieden als in andere streken", aldus LTO Vastgoed.

Met name vanuit de varkenshouderij is belangstelling voor het slopen van stallen. "Zij wachten niet op 2013, wanneer naar verwachting veel varkenshouders stoppen als gevolg van strengere huisvesting- en milieueisen. Tegen die tijd kan het aanbod van woonlocaties op basis van rood voor rood dan ook verder stijgen", verwacht Jan Willem Klein Wolterink, makelaar van LTO Vastgoed.

Makelaar Harry Boertjes van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) merkt niet dat er een toename is in de belangstelling voor rood-voor-rood. "Er wordt wel naar geïnformeerd, maar tot uitvoering komt het niet meer dan anders. Veel ondernemers zien dat het door de situatie op de huizenmarkt lastig is om de bouwkavels te verkopen. In sommige gevallen kunnen hierdoor de sloopkosten niet betaald worden door de verkoop van de kavels", aldus Boertjes.

De rood voor rood-regeling bestaat in alle provincies, met uitzondering van Flevoland. De regeling verschilt verder qua invulling per gemeente. Vooral varkenshouderij-, rundvee-, maar ook glastuinbouwbedrijven maken gebruik van de regeling. Het gaat niet alleen om bedrijfsbeëindiging, maar ook om varkenshouders die de regeling gebruiken om de samenvoeging van bedrijfslocaties te kunnen financieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.