Redactieblog

284 x bekeken 11 reacties

LNV: boeren moeten perceelsregistratie zelf controleren

Boeren moeten zelf de nieuwe perceelsgrenzen controleren en eventuele fouten melden of herstellen.

Dat zegt landbouwminister Gerda Verburg na bezwaren van LTO Nederland. De Europese Commissie stelt dat het bestaande perceelsregistratiesysteem van Nederland niet nauwkeurig genoeg is. Daardoor heeft Dienst Regelingen op basis van luchtfoto’s en kadastrale gegevens de perceelsgrenzen opnieuw in beeld gebracht. Hierbij blijkt dat beteelbare percelen gemiddeld 2,6 procent kleiner zijn dan volgens de oude registratie. LNV constateert op basis van de helft van de percelen die opnieuw is ingetekend dat er geen afwijkingen van meer dan 20 procent zijn. De afwijkingen komen door bijvoorbeeld sloten en bomen.

Agrariërs kunnen via ‘mijn dossier’ bij Dienst Regelingen zien hoe de nieuwe perceelsgrenzen zijn getrokken. Als de perceelsgrenzen onjuist zijn, kunnen boeren dit melden bij DR, die in januari eventuele correcties zal doorvoeren. Boeren kunnen vanaf half januari zelf verkeerd ingetekende percelen wijzigen in hun dossier bij Dienst Regelingen.

LNV geeft tot 1 april 2010 de tijd om de percelen aan te passen. De nieuwe oppervlakten zijn voor 2010 leidend voor subsidies en de plaatsingsruimte voor de mestwetgeving.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marco

  Ik heb even gekeken, als ik zo met de meitelling de percelen had ingevuld zoals DR dat nu gedaan heeft dan waren de kaarten resoluut afgekeurd en geen enkele toeslagrecht uitgekeerd. Mijn dochter van 3 tekend nog beter. Lijnen staan door gebouwen,schouwpaden van waterschap behoort nu plots ons toe, hoekjes van percelen worden overgeslagen. kortom prutswerk. En nu komt het mooiste nog:"BOEREN MOETEN PERCEELSREGISTRATIE ZELF CONTROLEREN".
  Met andere woorden wij van DR kleuren maar wat raak en als het niet klopt geven we de boeren de schuld.Ik wist wel dat ambtenaren geen verantwoording willen nemen.DR kan een dikke vinger krijgen zeker weer avonden de boel aanpassen met een onwillige browser/server.Ik laat de het kliederwerk gewoon staan de aantal hectares mankeert niets aan. Dan zullen we eens zien hoe ze daar in mei 2010 mee om gaan.

 • no-profile-image

  de Boer (ja echte naam hoor)

  Ik heb gisteren al geprobeerd om via Mijn Dosier de kaart te voorschijn te toveren. Maar niets dus. Wel een totale kaart, maar mijn percelen komen niet in beeld. Hoe dit dan vóór 1 april eventueel corrigeren als het fout is????

 • no-profile-image

  waarom andermans

  Hij die make de fout moet hem ook maar zelf herstellen. Waarom moeten wij boeren weer grof geschut inzetten om kleine afwijkingen te herstellen. Kijk ik bedoel met grof geschut, mensen die beduidend meer verdienen dan wij boertjes en ik kan alweer niet slapen van de grote rekeningen die er aan zitten komen voor het grof geschut.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bart, net terug van de kroeg of heb je nog een kater van de oktoberfeste?

 • no-profile-image

  kees

  na het lezen van dit bericht heb ik maar even de site van lnv aangeklikt, hij werkt vandaag niet, zeker vrije zaterdag?! Ik heb nog nooit digitaal de boel opgegeven, wel geprobeerd maar het tekenen met de muis ging van geen kanten, op papier zo klaar en tekenen met pen en lineaal gaat beter en sneller! De zogenaamde digitale nauwkeurigheid van het digitale ziet er nauwkeurig uit maar is niet de werkelijkheid van de praktijk. Wat wel werkt is de gps meting, maar dan moeten ze rond ieder perceel lopen, dit zulen ze niet doen. De landbouwer kan echt zijn kadastrale maten wel acherhalen, vervolgens trekt hij hier de sloten en paden af, klaar is kees.

 • no-profile-image

  Leen

  Gewoon weer aangifte op papier. Kopietje maken en klaar is Kees! Snel en adequaat. Laat LNV de rest maar uitzoeken.

 • no-profile-image

  piet

  gewoon alles omzagen dat word beloond

 • no-profile-image

  Bestuurder

  Het is aan te raden om hiermee nar de rechter te stappen. Vroeg of laat gaat dit op deze wijze fout. Nu ingrijpen en de fout laten herstellen door de veroorzaker.
  Dit kabinet van normen en waarden zou dit toch beter mogen aanpakken. Balk, dit valt me erg van je tegen.

 • no-profile-image

  Gerrie

  Digitaal betekent een ander het werk laten doen en zelf lekker achterover hangen. Laten ze het lekker zelf uitzoeken daar. Zijn ze ook niet meer belangrijk met al die flauwekul daar. Het wordt 1 knoppenmaatschappij en iedereen trapt erin.

 • no-profile-image

  Bart

  Sommige boren kunnen moelijk met gps omgaan kunnen ze beter een landmeetkundige inhuren om het perceel op te meten . Boren denken alleen aan gewas, opbrengsten en adminstratie dan kunnen misschien te veel pootgoed inkopen tewijl het perceel kleiner is.

 • no-profile-image

  Han

  De beteelde maat van een perceel is met GPS op de trekker of auto op te meten. heeft LNV gelijk met hun sateliet meting dan zal de GPS hetzelfde oppervlak moeten geven. Klopt dit niet dan is het zaak de fout te achter halen.
  Zie het positief is het perceel kleiner dan u dacht, is de opbrengst per ha hoger dan u dacht.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.