Redactieblog

373 x bekeken 3 reacties

Kiezen voor Delta Milk?

Bleskensgraaf ligt te ver weg voor ons bedrijf. Maar zou ik kiezen voor deze coöperatie?

Het is verleidelijk. Delta Milk lijkt een dynamische club, die dichtbij de leden wil staan. Ouderwetse coöperatieprincipes worden gehuldigd, zoals meefinancieren. Dat is voor leden van FrieslandCampina gemakkelijk, want die krijgen de 5 cent per kilogram melk mee. Alles wat je terugkrijgt is dan winst.

Mits Delta Milk een goede melkprijs kan uitbetalen. Beloofd wordt die van FrieslandCampina.

Daar beginnen mijn twijfels. De mannen van Delta Milk roepen wel luid dat ze een goed ondernemingsplan hebben, maar komt dat ook uit? Stel dat er verlies wordt geleden. Dat zal het coöperatielid moeten betalen via een lagere melkprijs. DOC schreeuwde bij de fatale bouw van de nieuwe fabriek ook dat het een hogere melkprijs zou opleveren. Hoe triest is het resultaat. En nog jarenlang. De last blijft en er is al ingeteerd op het eigen vermogen.

Dan de regel: voor alle leden dezelfde melkprijs. Gelijke monniken, gelijke kappen. Maar de monniken zijn niet meer gelijk. Een boer met miljoenen kilogram melk wil meer beuren dan zijn buurman met een paar ton. Alle kans dat kleinere bedrijven lid worden van Delta Milk en grote wegblijven. Dat verhoogt de kosten en verlaagt de melkprijs.

Dan één puntje uit het ondernemingsplan. Men wil eerst vooral kaas maken onder het huismerk van de supermarkten. Maar dat is het goedkoopste marktsegment. Hoe kan daar ooit een beste melkprijs uitrollen?

Samenvattend: een dapper initiatief. Boordevol goede voornemens. Maar zijn die bestand tegen de boze, weerbarstige buitenwereld?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  realist

  Hier blijkt wel weer eens te meer: een echte coöperatie betaalt alle leden een gelijke prijs, dat is de basis van een coöperatie. Geen kwantumtoeslag diefstal praktijken zoals bij RFC.
  Als Delta Milk dichterbij zat, was ik 1 januari weg bij RFC. Ik durf dat risico wel aan.

 • no-profile-image

  dirk

  Zoals gewoonlijk staan de beste stuurlui aan wal in dit geval de vergaderboer

 • no-profile-image

  piet

  je kunt delta milk niet vergelijken met de DOC, die maken alleen foliekaas en dat doet Delta milk niet. en er zijn ook grote boeren die willen overgaan

Of registreer je om te kunnen reageren.