Redactieblog

305 x bekeken 1 reactie

Instituut onderzoekt humaan Q-koorts vaccin

Het Nederlands Vaccin Instituut is gevraagd informatie in te winnen over het vaccin tegen Q-koorts dat in Australië wordt gebruikt.

Dat blijkt tijdens een symposium over Q-koorts van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Het vaccin kan mogelijk bijdragen in de strijd tegen Q-koorts, door bijvoorbeeld risicogroepen te vaccineren. "De verwachting is dat het vaccin in Nederland niet op korte termijn ingezet zal worden", zegt Yvonne van Duijnhoven van het RIVM. "Het is een heel traject voordat het vaccin in Nederland gebruikt zou mogen worden, omdat het hier niet toegelaten is. Daarnaast is het niet zo'n prettig vaccin, omdat mensen uitgebreid getest moeten worden voor vaccinatie. Wanneer iemand al eens besmet is geweest met Q-koorts kan vaccinatie leiden tot een allergische reactie", legt Van Duijnhoven uit.

"Daarnaast is het lastig om aan te geven welke mensen wel en welke mensen niet in een risicogroep zitten. Wel blijkt dat het vaccin zeer effectief is", aldus Van Duijnhoven. Australië is het enige land ter wereld waar mensen preventief gevaccineerd worden tegen Q-koorts. Dit gebeurt in een overheidsprogramma. Alleen mensen uit risicogroepen, zoals slachthuismedewerkers en veehouders komen in Australië in aanmerking voor vaccinatie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    spotvogel

    Je schijnt er als bijwerking ook van te kunnen gaan blaten en mekkeren. Ik stel dus voor om regering en parlement preventief te vaccineren.

Of registreer je om te kunnen reageren.