Redactieblog

536 x bekeken 2 reacties

Geen weers-verzekering Interpolis

Verzekeraar Interpolis gaat zelf geen brede weersverzekering aanbieden.

Dat zegt Bernard Koeckhoven, manager Agro van verzekeraar Achmea, waartoe onder meer Interpolis en Avéro behoren. De onderlinge waarborgmaatschappij Aquapol biedt de verzekering wel aan. Deze maatschappij krijgt een nieuwe naam. Aquapol is in 2005 opgericht op initiatief van LTO Nederland en Interpolis en bood een waterschadeverzekering aan. "Deze heeft ons toen niet gebracht wat we ervan verwacht hadden. Maar het is wel de meest aangewezen partij om de nieuwe brede weersverzekering aan te bieden. Het is daarmee echt een product van de sector voor de sector", zegt Koeckhoven.

Interpolis gaat de nieuwe organisatie wel ondersteunen met kennis en kunde voor de nieuwe weersverzekering. AgriVer gaat ook een brede weersverzekering aanbieden. "De belangstelling voor deze verzekering is groot. Maar omdat de verzekeringsvoorwaarden nog niet definitief zijn, kunnen er nu nog geen verzekeringen worden afgesloten", aldus een woordvoerder van AgriVer. De derde partij die een brede weersverzekering aanbiedt, Vereinigte Hagel, was niet bereikbaar voor commentaar.

Verzekeraars die de polis willen aanbieden kunnen zich tot 1 januari inschrijven bij het ministerie van landbouw. Daarna moet nog goedkeuring komen vanuit Brussel. Verzekeraars verwachten dat de verzekering voor het volgende teeltseizoen op de markt is. Het ministerie vergoedt 65 procent van de verzekeringspremie, met een maximum van in totaal 8 miljoen euro.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Sierteler

    Siertelers, bedenk je 10x voordat je met Agriver in zee gaat.

  • no-profile-image

    melkveehouder

    LTO zou zich diep moeten schamen als zij de initiatiefnemer is geweest van ( de voorwaarden van) Aquapol. Deze (door de subsidie verstrekkende overheid gestelde) voorwaarden zorgden er voor dat verzekeringsnemers een rad voor de ogen werd gedraaid. Het hele circus is puur bedoeld om de waterschade die Waterschappen met hun nieuwe beleid, verankerd in het Nationale Waterplan, vrijuit kunnen handelen. Toch wel vreemd dat bij de ter visie legging van de plannen de kaarten van het beschermingsniveau van gebieden (beekdalen) niet er inzage lagen. Dit kan en mag niet. En wat lees je in Nieuwe Oogst? De landbouworganisatie heeft zich hier bij neergelegt vanwege toezeggingen " rekening gehouden wordt met de agrarische belangen". Slap geleuter van (politiek ingepakte) agrarische belangenbehartigers. Het is ook niet voor niets dat de verzekeringsvoorwaarden (nog) niet bekend zijn. Het gaat op dit forum te ver om alle juridische aspecten uiteen te zetten, maar met een weersverzekering wordt de agrarische sector geen dienst bewezen. De toekomst zal dit bevestigen, daarvan ben ik heilig overtuigd. Zie de uitspraken van de Raad van State bij waterschade, en huiver. Ik vraag me eerder af welk topbaantje ze initiatiefnemers van LTO in het vooruitzicht hebben gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.