Redactieblog

233 x bekeken

GD voorzichtig positief over situatie Q-koorts

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is voorzichtig positief over de Q-koorts situatie in de melkgeitenhouderij.

Uit voorlopige cijfers van het tankmelkonderzoek blijkt dat ongeveer tachtig bedrijven besmet zijn met Q-koorts.  "Dat komt overeen met ongeveer een kwart van de bedrijven, terwijl uit eerder onderzoek bleek dat ongeveer eenderde van de bedrijven besmet zou zijn met Q-koorts", aldus dierenarts Piet Vellema van de GD. "In combinatie met de positieve resultaten van de vaccinatiecampagne, waaruit blijkt dat dieren die gevaccineerd zijn geen abortus meer krijgen ben ik positief."

Vellema benadrukt dat het beeld dat werd geschept in tv-programma Nova dat Q-koorts snel verspreidt in ieder geval niet op gaat voor de geitenhouderij.

Directeur Roel Coutinho van het RIVM riep in Nova op dat besmette bedrijven mogelijk geruimd of verplaatst moeten worden. "Als we nu gaan ruimen, gebeurt dat voor de bühne. Als je nu alle geiten weg zou halen en alle mest zou verbranden is dat geen garantie dat de Q-koortsbacterie weg is uit het gebied." Bovendien vormen gevaccineerde dieren geen gevaar meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.