Redactieblog

158 x bekeken

Externen nauwelijks actief op markt

Het is erg rustig op de grondmarkt. Hoewel er erg weinig transacties zijn, worden de percelen die verkocht worden voor hetzelfde geld verkocht als een paar maanden geleden.

Dat constateert voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Niet-agrarische partijen als projectontwikkelaars en overheidsinstellingen zijn minder actief op de grondmarkt.
"De grondmarkt is in evenwicht. De vraag naar grond is beperkt en dat geldt ook voor het aanbod", aldus Boertjes. Makelaars en agrariërs zijn verbaasd dat de grondprijs in de huidige markt niet daalt.

"De stabiele prijs voor landbouwgrond leidt niet tot een toename van aanbod", aldus Boertjes. De lage prijzen voor diverse landbouwproducten in combinatie met een stabiele hoge grondprijs leidt niet tot meer aanbod van grond. "Ik schat dat ruim 90 procent van de huidige agrariërs het bedrijf niet wil beëindigen. Die willen gewoon verder ondernemen. De huidige marktsituatie leidt dus niet tot meer aanbod van grond. Het aantal stoppers is beperkt", aldus Boertjes.

De rust op de grondmarkt wordt niet alleen veroorzaakt doordat in de agrarische sector weinig transacties zijn. Projectontwikkelaars zijn al geruime tijd niet actief op de grondmarkt, omdat ze nog met grote voorraden grond zitten die door de economische crisis niet gebruikt worden voor nieuwe bouwprojecten. De gemeenten blijken ook steeds minder actief te worden. "Er zijn nog wel gemeenten die nog grond kopen, maar dat is echt mondjesmaat. Gemeenten hebben ook veel te maken met bezuinigingen, waardoor minder geïnvesteerd wordt in grond voor bijvoorbeeld nieuwe woonwijken", legt Boertjes uit. De aankopen van de overheid voor natuuraanleg gaan mondjesmaat door. "Het ligt niet stil, maar de haast bij de aanleg van natuur is nu minder merkbaar", aldus Boertjes.

De terughoudendheid van externe partijen zal op termijn zijn weerslag hebben op de grondmobiliteit. Doordat externe partijen geen bedrijven opkopen zijn er ook minder kopers die op zoek zijn naar een nieuw bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.