288 x bekeken

Een miljard subsidie voor windmolens NOP

Het nog aan te leggen windmolenpark in de Noordoostpolder krijgt een miljard euro subsidie van het rijk.

Economieminister Maria van der Hoeven past hiertoe volgende maand de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) aan, schrijft zij aan de Tweede Kamer.

De molens moeten samen 429 megawatt gaan produceren, waarmee ruim 400.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien. Volgens het Van der Hoeven is de totstandkoming van het park van het grootste belang voor de doelstellingen die het kabinet zichzelf ten aanzien van duurzame energie heeft gesteld.

De subsidie bestaat uit een eenmalig bedrag van 116 miljoen euro en nog eens 880 miljoen aan SDE-gelden, verdeeld over vijftien jaar. Uit de SDE-regeling worden ook co-vergistingscentrales gefinancierd. De agrarische sector vindt dat er te weinig geld beschikbaar is voor deze vorm van duurzame energie.

Of registreer je om te kunnen reageren.