Redactieblog

306 x bekeken

Q-koorts-vaccin werkt, maar heeft bijwerkingen

Het vaccin tegen Q-koorts is effectief, maar er zijn wel bijwerkingen.

Dat zijn de voorlopige conclusies van onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) bij melkgeitenbedrijven. "Uit het onderzoek blijkt dat geiten die gevaccineerd waren geen abortusproblemen meer hadden, terwijl dieren in de controlegroep die niet gevaccineerd werd wel abortus vertoonden", legt dierenarts René van den Brom van de GD uit. Ook blijkt uit tankmelkonderzoek op de gevaccineerde bedrijven dat de dieren voldoende antilichamen vormden na de vaccinatie. Of de gevaccineerde dieren ook geen bacteriën meer uitscheiden is nog niet bekend.

Na de eerste vaccinatiecampagne in 2008 werden diverse bijwerkingen gemeld na de vaccinatie. De GD deed dit jaar onderzoek naar bijwerkingen. Het gaat onder andere om daling van de melkproductie.Vorig jaar werden meldingen gedaan van een daling van melkproductie tot 20 procent.

Bij dit onderzoek werd een maximale productiedaling van 8 tot 10 procent in de eerste weken na vaccinatie gemeten. De melkproductie herstelde wel weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.