Redactieblog

185 x bekeken 2 reacties

'Procedure kan in ieder geval ontpoldering uitstellen'

Eigenaar Gery de Cloedt van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder kan met een juridische procedure in ieder geval de ontpoldering uitstellen.

Dat voorziet Willem Bruil van het Instituut Agrarisch Recht (IAR). "De ontpoldering van het gebied is een planologisch besluit. Daar kan de grondeigenaar bezwaar tegen maken. De kans op succes voor het tegenhouden van de ontpoldering is moeilijk te zeggen", aldus Bruil.

De rechter zal in dit geval niet oordelen of het besluit van de regering goed is, maar hij zal wel kijken of de kwestie goed onderzocht is. "De Raad van State kan in dit geval een schorsing uitspreken en dat kan zo maar 1 of 1,5 jaar duren", aldus Bruil. Als de rechter oordeelt dat het onderzoek naar buitendijkse alternatieven bijvoorbeeld niet goed is uitgevoerd, kan het besluit worden teruggedraaid.

De onteigening van de polder zal naar verwachting tegelijk plaats vinden. Ook hier is bezwaar mogelijk waardoor het proces vertraging op kan lopen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maverick

  En Gery de Cloedt kan ook de verdieping van de Westerschelde vertragen. Hij is namelijk eind 2008 óók begonnen met een beroep tegen de verdieping.
  Het wordt nod spannend!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat heeft Willem juist gezien. Gery doet er goed aan een stichting op te richten, gezamelijk met anderen in het gebied om te voorkomen dat ze als niet-belanghebbenden worden aangemerkt in (onderdelen van)een procedure tegen de ontpoldering. Vervolgens de doelstellingen van de stichting goed formuleren in de statuten, en dan inzetten op de zeldzame flora en fauna in de Hedwigdepolder.
  Ik vraag me trouwens af of het uitdiepen van de Westerschelde wel door mag gaan nu niet vooraf vast staat dat de compensatie voor natuurschade ( zoals milieuorganisatie's stellen) plaats zal vinden. En dan handelt de overheid in strijd met de Europese richtlijnen lijkt me.

Of registreer je om te kunnen reageren.