Redactieblog

537 x bekeken 3 reacties

Nieuwe methode mestscheiding blijkt effectief

Een nieuwe mestscheidingstechniek blijkt effectief op het scheiden van fosfaat uit varkensmest.

De methode bestaat uit een centrifuge met een vijzelpers. "Er worden geen chemicaliën bij het scheidingsproces gebruik, waardoor het systeem niet zo gevoelig is", aldus directeur Marco Brocken van producent Evodos. Het systeem gebruikt relatief weinig energie en staat in een zeecontainer. "De scheider is gebouwd op boerderijniveau met een capaciteit van 8.000 kuub mest per jaar. "De verwerkingskosten zijn 6 euro per kuub”, aldus Brocken.

Uit een proef bij praktijkbedrijfbedrijf Sterksel blijkt dat de installatie met een scheidingsrendement van 87 procent fosfaat efficiënt werkt. Het systeem haalt ook 30 procent van de stikstof eruit en 64 procent van de drogestof. "We kunnen niet zeggen of dit beter of slechter is dan andere systemen. Het hangt van de bedrijfsvoering af welke producten een veehouder wil hebben uit de mestscheider", aldus een woordvoerder van het praktijkbedrijf.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Joep den Brok

  zijn er foto's van deze mestscheider beschikbaar. Ik ben bezig met het op poten te krijgen van een mestvergister en zoek de beste materialen die er zijn en dit spreekt mij aan vandaar.
  groet joep

 • no-profile-image

  Mariska

  http://www.evodos.eu/index.php?id=11&lang=nl&PHPSESSID=8a96636a361aaf32a8cdd3068e34d3d8

  Op deze site is een filmpje te zien en meer informatie.

 • no-profile-image

  kdgxvdroqz

  IpSJS4 hbqmfzeaaznm, [url=http://iihahroztsvi.com/]iihahroztsvi[/url], [link=http://fzokxzgkzmdw.com/]fzokxzgkzmdw[/link], http://khafzraryuzv.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.