Redactieblog

425 x bekeken 3 reacties

LEI: verhoging van pachtprijs valt lager uit

Het invoeren van de plafonds van de pachtprijsverhoging zorgen voor een daling van de maximale pachtprijsverhoging met 34 euro per hectare.

Dat zei Jan Luijt van het landbouweconomisch instituut LEI tijdens een bijeenkomst over het pachtnormenstelsel in Den Haag. In het huidige systeem zijn twee plafonds ingesteld om de schommelingen in de pachtprijs af te toppen. De pachtprijs op basis van de grondbeloning mag maximaal 10 procent boven de regionorm liggen. Dit geldt voor 22 procent van de pachtgronden. De verhoging van de hoogst toelaatbare pachtprijs daalt hiermee van 100 naar 75 euro per hectare.

Het plafond van een maximale pachtprijs van 2 procent van de vrije grondprijs heeft effect op 14 procent van het areaal verpachte grond. De verhoging van de hoogst toelaatbare pachtprijs daalt door deze aftopping van 100 tot 79 euro per hectare.

De beide plafonds samen zorgen ervoor dat de pachtprijs van een kwart het areaal wordt afgetopt. De verhoging van de hoogst toelaatbare pachtprijs daalt hierdoor van 100 naar 66 euro per hectare. Het pachtareaal vormt met oppervlakte van 400.000 hectare 20 procent van de Nederlandse landbouwgrond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  dit is dus een pachtprijs als je er alles op mag verbouwen of houden, maar wat is de pachtprijs als je er alleen koeien mag laten lopen en wat mais mag verbouwen en verder helemaal niets, dan zijn deze verhogingen crimineel, o ja over eerlijke concurentie in het buitenland betalen ze maar 100 tot 170 per hec en hebben ze de zelfde melkprijs.

 • no-profile-image

  boer drenthe

  wat alles verbouwen.wat moet je nog verbouwen waar je wat aan verdienen kunt. dehele akker bouw is op dit moment eengrote ramp. dus veehouder jammer maar niet langer.de prijs van de melk is al weer op een redelijk niveau.

 • no-profile-image

  Han

  De verpachters hebben weer netjes hun inflatie correctie binnen gehaald. Waarom delen ze eigenlijk niet mee in de misere van de landbouw. Ik zag graag een systeem waarbij de pacht afhankelijk wordt gemaakt van de fysiek / financiele opbrengst. Bereken het pachtbedrag aan de hand van de marktwaarde van de geproduceerde producten. en een aanvaardbaar Percentage hiervan als compensatie voor het grondgebruik.
  Het voordeel is dat de grond eigenaar, c.q. de minister van economische zaken belang heeft bij een goede opbrengst prijs van de producten. Hij is immers mede afhankelijk hiervan voor zijn opbrengst. bij het huidige systeem is de landeigenaar niet betrokken bij het wel en weh van de landbouwmarkt en ziet het als en ver van zijn bed show.
  Als bijkomend voordeel is onderhandelen niet nodig, we spreken 1 maal een percentage vast en dat is gebaseed op de verhouding grondkosten en andere kosten. Enkele jaren geleden werd in delen van Frankrijk dit systeem nog gebruikt en uitgedrukt in kg tarwe en beliep ca. 500 kg bij een opbrenegd vrmogen van toen ter tijd 5 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.