Redactieblog

332 x bekeken 3 reacties

"Inkomsten biogasboeren zeer marginaal"

Er wordt zeer marginaal geld verdient in de biogassector.

Dat zegt voorzitter Aike Maarsingh van de Biogas Branche Organisatie (BBO). "Er zijn gegevens bekend van enkele tientallen vergistingsinstallaties in Nederland. Hieruit blijkt dat de inkomsten voor de ondernemers zeer beperkt zijn", aldus Maarsingh.

BBO gaat met de overheid in gesprek om te kijken waar de mogelijkheden zijn om zonder grote investeringen toch meer geld te kunnen verdienen met vergistingsinstallaties. "Het probleem zit niet in de advies-vergoeding voor biogas van onderzoeksbureau ECN. Dat advies, waarin co-vergistingsinstallaties een subsidie van 20,1 cent per kilowattuur moeten krijgen, klopt. Het probleem is dat het Ministerie van Economische Zaken het opgevraagde advies voor 2009 niet opgevolgd heeft, maar hier 2,5 cent onder is gaan zitten", legt Maarsingh uit.

"De minister concludeert echter dat door het grote aantal aanvragen voor de subsidieregeling toch veel ondernemers in de biogasbranche willen stappen. Dat is ook zo, omdat er in de afgelopen twee jaar een stuwmeer is gekomen van ondernemers die al geïnvesteerd hebben voor de ontwikkeling van een centrale, maar door de onverwachte stop van de MEP-regeling en de beperkte beschikbaarheid van de overgangsregeling, hebben deze ondernemers nog geen mogelijkheid gekregen om te beginnen."

Maarsingh voorziet dat de betere biogasondernemers, die niet alleen electriciteit produceren maar ook de warmte kunnen benutten op termijn een inkomen kunnen halen uit de forse investering. "De techniek in de sector ontwikkelt snel. Maar de sector moet ook kansen krijgen om te ontwikkelen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zeg Frans, slechte jeugd gehad en buiten de boot gevallen? Ik had me al eerder zitten ergeren aan je ongenuanceerde en botte reactie's op andere topics, maar jouw hoogst simplistische opvattingen weerhielden me te reageren. Nu je echter blijft doorschoppen de volgende vraag aan je; waarom denk je dat Shell en consorten amper investeren in duurzame groene energie? Antwoord; omdat overheden zich in europees verband verplicht hebben een bepaald aandeel van energievoorziening uit duurzame energie te behalen, en zij drommels goed weten dat zelfs mét subsidie dit amper winstgevend te maken is. En dáárom krijgen deze biogasboeren een (afgemeten) subsidie ( om niet kopje onder te gaan).
  En wat let je als "echte ondernemer" aan de slag te gaan met duurzame energie? De overheid staat te springen om mensen zoals jij die het Kyoto Verdrag invulling kunnen geven. Kun je eindelijk je jongensdroom, een BMW of Mercedes, verwezenlijken. En gaat je geheid lukken.......en anders koop je toch gewoon een miniatuur in de speelgoedwinkel. Ben je eindelijk van je frustratie verlost.

 • no-profile-image

  frans

  @melkveehouder je wil toch niet ontkennen dat die boeren op alles subsidie krijgen en waneer de gemeenschap dit zou weten ,er toch behoorlijk wat tegengas zou komen maar de mensen zijn onwetend van die subsidiestroom ,omdat het toch door de belastingbetaler opgebracht moet worden, en er zijn in de gemeenschap wel belangrijker dingen te subsidieeren dan de redelijk welvarende boeren KIJK MAAR NAAR DE AUTOS VOOR DE DEUR

 • no-profile-image

  frans

  het gehele biogas gebeuren is zonder subsidie helemaal niet aantrekkelijk maar ja die boeren zijn niet anders gewoon ,het is daar subsidie op subsidie anders zou heel de sector het niet vol houden ze kunnen beter heel de boel onder water zetten (ontpolderen)dan zijn ze van al die kosten verlost ,die subsidie kan de gewone man opbrengen voor die boeren die in grote huizen wonen en een oprit vol met mercedessen en bmw hebben en maar klagen en zeiken dat ze te weinig verdienen NOU IK MAAK NOG VAN GEEN EEN BOER ZONDE

Of registreer je om te kunnen reageren.