Redactieblog

230 x bekeken

FAO: diergezondheid is zwakste punt van volksgezondheid

Diergezondheidszorg is de zwakste schakel van de wereldwijze volksgezondheid.

Dat zegt Vincent Martin van de wereldvoedselorganistie van de Verenigde Naties, FAO tijdens een symposium over griep bij mens en dier in Brussel.

"Ruim 70 procent van de nieuwe dreigende ziekten zijn afkomstig uit de dierenwereld. Hierdoor is het risico van deze ziekten groot. Er is relatief weinig kennis van deze dierziekten en de mate van controle en vroege detectie in de veehouderij en bij wilde dieren is onvoldoende. Vaak komt een nieuwe ziekte pas aan het licht wanneer een mens ziek is geworden en vervolgens gezocht wordt naar de oorzaak", legt Martin uit. Hij vindt dat niet alleen in de ontwikkelingslanden de diergezondheidszorg en de controle op dierziekten moet verbeteren. "Ook in de westerse landen kan het systeem van vroege detectie (early warning) verbeterd worden."

Martin beaamt dat de kosten van betere controle op diergezondheid hoog zijn. "Maar op de lange termijn heeft iedereen er baat bij. De diergezondheidszorg, de humane gezondheidszorg maar ook de commerciële sector, zoals de veehandel heeft er baat bij", aldus Martin.

Of registreer je om te kunnen reageren.