Redactieblog

200 x bekeken 3 reacties

Dierenartsen: gebruik diergeneesmiddelen openbaar

Vrijwel alle dierenartsen, meer dan 90 procent, willen inzicht geven in de voorgeschreven diergeneesmiddelen.

Dat zegt voorzitter Ludo Hellebrekers van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) tijdens het jaarcongres van de organisatie in Bunnik. Hellebrekers spreekt van een reuze stap voorwaarts op het gebied van dierwelzijn, diergezondheid en volksgezondheid.

Over het inzichtelijk brengen van het voorschrijven van diergeneesmiddelen heeft de KNMvD een brede ledenraadpleging gehouden. "In zestien bijeenkomsten hebben we met vijfhonderd dierenartsen gesproken die 95 procent van de beroepsgroep vertegenwoordigen. Zij zien het maatschappelijk belang van het inzichtelijk krijgen van het gebruik van antibiotica en andere diergeneesmiddelen. Deze dierenartsen zijn bereid het gebruik centraal te registeren en ze accepteren dat ze hierop gecontroleerd worden én dat ze door een team van onafhankelijke experts aangesproken kunnen worden op hun gedrag", aldus Hellebrekers.

In het systeem VetCis, van de stichting VetBase kunnen dierenartsen per direct het diergeneesmiddelengebruik gaan registeren. In het kader van het terugdringen van het antibioticagebruik in de veehouderij om resistentievorming te voorkomen, wordt veel belang gehecht aan het inzichtelijk maken van het diergeneesmiddelengebruik.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pieter

  ivesteer in betere huisvesting en SPF bedrijven en het antibiotica verbruik daalt gigantisch. Kijk maar naar Denemarken !!

 • no-profile-image

  jantine

  Het lijkt wel een stemmingsuitslag waar ze in Rusland van dromen. Meer dan 90% ? Wil iemand die stemmen nog even tellen?

 • no-profile-image

  Verhaeghen

  Dit kan toch niet. Er is helemaal niet gestemd over wat hier beweerd en gesuggereerd wordt .

Of registreer je om te kunnen reageren.