Redactieblog

314 x bekeken

Akkerbouw heeft minder kaliumbemesting toegepast

Akkerbouwers hebben dit jaar minder kalium bemest dan voorgaande jaren.

Dat meldt Jaap Brink van K+S Kali. "We kunnen niet zeggen in welke mate er minder kali is gebruikt, maar vast staat is dat er in de Benelux minder kaliumbemesting is toegepast dan voorgaande jaren", aldus Brink. De belangrijkste oorzaak van de daling van de kalibemesting is de prijs van de meststof. Veel akkerbouwers vonden de kalikunstmest te duur. "Het is logisch dat boeren naar de productiekosten kijken, maar ze moeten wel oppassen dat de bezuiniging ten kosten gaan van de kwaliteit van het eindproduct", aldus Brink.

In de aardappelsector zijn er dit jaar veel problemen met blauwgevoeligheid. Dit komt volgens K+S Kali onder andere door de lagere kaliumbemesting. Bemestingsdeskundigen van DLV Plant en van Praktijkonderzoek voor Plant en Omgeving (PPO) van de Wageningen UR bevestigen dat het kaliumgehalte effect heeft op de blauwgevoeligheid. Volgens Nelis van der Bok van DLV Plant speelt het kaliumgehalte onder Nederlandse omstandigheden een beperkte rol. "Als je minder bemest hebt, zou je eerder tegen problemen aan kunnen lopen. Maar de droogte en het versnelde afrijpen van het gewas, waarbij veel drogestof werd aangemaakt waarbij onvoldoende vocht opgenomen kon worden, heeft veel meer effect dan de kalibemesting."

Van der Bok merkt op dat het kaligehalte in de bodem op de meeste Nederlandse akkerbouwbedrijven voldoende is voor de aardappelteelt. Peter Dekker van PPO onderschrijft deze visie. "De kaliumbemesting speelt een rol bij de blauwgevoeligheid van aardappelen, maar de weersomstandigheden spelen dit jaar een groter rol. Het kaliumgehalte geeft niet aan óf de aardappelen blauw worden of niet, maar het heeft effect op de gevoeligheid bij bijvoorbeeld ongunstige rooiomstandigheden."

De problemen met stootblauw spelen niet alleen in Nederland. In België en Noord-Frankrijk en Duitsland zijn ook grote problemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.