Redactieblog

213 x bekeken 4 reacties

Vooruit of achteruit?

Waar gaan we heen in dit nieuwe jaar? Volgen we Albert Jan Maat van de LTO die voorsorteert op 'nieuwe ontwikkelingen'? Of kiezen we voor de lokroep van de NMV om alles min of meer bij het oude te laten?

De verschillen zijn duidelijk. De LTO van Albert Jan Maat volgt de plannenmakers in Brussel. Er worden geen wollige voorstellen gelanceerd, die weinig kans van slagen maken, maar er wordt ingespeeld op te verwachten ontwikkelingen. Niet achteraf reageren op de feiten, maar vooraf de zaken die spelen beïnvloeden. "Achteruit de belangen behartigen heeft tot gevolg dat je minder bereikt dan waar je uiteindelijk voor gaat", aldus Maat.

Daarmee heeft hij meteen de kern te pakken van het verschil met een andere boerenorganisatie, de NMV. Die probeert vast te houden aan het verleden en klaagt veel over de veranderingen, die plaatsvinden.

De vraag is welke organisatie in de toekomst het meest bereikt voor de boeren. Heeft het streven van de NMV om bijvoorbeeld toch een vorm van quotering in Europa te houden nog kans van slagen? Of is het een gelopen race? En kan de kostprijs uitgangspunt zijn voor de melkprijs of is het de markt? En wat is dan de kostprijs? Een groot bedrijf met enkele honderden koeien of een bedrijf met pakweg zestig koeien?

LTO heeft duidelijk gekozen. Ik zou graag willen dat de NMV dat ook deed. Dat zou voor mij, maar voor veel boeren, de keuze voor de toekomstige organisatie gemakkelijker maken. Voor de goede orde: ik sta open voor elke organisatie, die haalbare voorstellen verdedigt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jacob

  Kan het ook zijn dat de laatste 19 procent geleverd wordt door boeren, die niet bij een organisatie zijn aangesloten? Dat lijkt me voor de hand liggend. DDB is denk ik een ander verhaal. Die leden komen voor mijn gevoel zowel uit de LTO als de NMV gelederen. Ik ben het eens met veehouder te Nijkerk dat het goed zou zijn te weten wat de achterban is van de verschillende organisaties.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Cijfers lezen blijft moeilijk voor een aantal. Het recente onderzoek van het zuivel-produktschap (pz) is mij niet bekend. Wanneer het klopt dat 11% door nmv-leden wordt geleverd en 70% door lto-leden blijft voor mij de vraag: door wie of wat wordt de laatste 19% geleverd? Zou het ook kunnen dat er lto-leden ook lid zijn van nmv? Hoe zit het met de ddb-leden? leveren zij dan geen melk volgens het pz. Kan dan ook aangegeven worden hoeveel leden van lto ook lid zij van ddb en of nmv. Hoeveel zijn er geen lid van lto maar wel lid van ddb en of nmv?

 • no-profile-image

  harry

  volgens mij hebben de melkveehouders al gekozen. Recent heeft het Productschap Zuivel vastgesteld dat 11% van de Nederlandse melkplas wordt volgemolken door NMV-leden. LTO-leden zijn goed voor ruim 70 van de Nederlandse melkplas.

 • no-profile-image

  Gert

  Goed Harry, om deze cijfers te lezen. De NMV-leden betekenen in feite niets met hun geringe melkaanvoer. Dat valt mij heel erg tegen. Als we wat willen bereiken zullen we het toch via de LTO moeten spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.