Redactieblog

388 x bekeken 2 reacties

Voordelen van grote bedrijven (4)

Op een bedrijf met zo rond de driehonderd koeien zijn medewerkers nodig. Dat verbetert het sociale leven van de boer.

Vergelijk het met de kruidenier op het dorp en het filiaal van de supermarkt. De kruidenier moet alles zelf doen. Dat betekent dat hij de hij zes dagen per week moet werken. Vaak samen met zijn vrouw achter de toonbank. In de huidige tijd soms ook nog op koopavond tot acht uur open. Jonge mensen willen immers na hun werk nog boodschappen kunnen doen.

Hoe anders is met de leider van het filiaal van de supermarkt. Die werkt evenals zijn medewerkers ongeveer 36 uur. Dat is de helft van het aantal uren dat een zelfstandige kruidenier werkt. Daarom hebben kruideniers geen opvolgers, maar is filiaalleider van een supermarkt een gewild beroep.

Dat is boer-zijn op een groot bedrijf ook. Hij kan zich met het managen van het bedrijf bezig houden. Hij kan in de weekends regelmatig vrij nemen. Als hij na een vergadering moet, hoeft hij niet beslist voor melkerstijd thuis te zijn. Als hij 's avonds vaak laat thuiskomt, kan hij 's morgens even langer blijven liggen. Het werk wordt door anderen gedaan. Hij kan het meest verdienen door na te denken, in te spelen op de ontwikkelingen en er voor te zorgen dat zijn medewerkers maximaal presteren.

Kortom, het gaat weer een beetje terug naar vroeger, toen er op de bedrijven nog boerenarbeiders waren. Die komen terug. Voor de grote boer vooral sociaal gezien een sterke verbetering.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Veehouder

    Het is geen lofzang maar een klaagzang. Vergaderboer is openlijk bezig om te vragen of zijn zoon, Hans, terug wil komen, pappie kan de veel te grote bedrijf niet meer in orde houden zonder hulp.

  • no-profile-image

    paul

    Nou, komt er nog een eind op de `lofzang` van vergaderboer op grote bedrijven`? De `grote` boeren die ik ken, hebben juist geen tijd voor een praatje en een bak koffie.

Of registreer je om te kunnen reageren.