Redactieblog

289 x bekeken 4 reacties

Voordelen van grote bedrijven (3)

Een boer op een groot bedrijf heeft meer tijd. Hij kan werk delegeren en daardoor meer bij de maatschappij betrokken zijn. Anders dan op kleinere bedrijven. Daar speelt het sociale leven zich veel meer af rond de keukentafel.

Daar is de boer erg aan het bedrijf gebonden. Als zijn vrouw meewerkt is het cirkeltje helemaal klein. Aan de keukentafel komen alleen de mensen, die wat aan de boer kunnen verdienen. Die zullen hem niet tegenspreken. Dus heeft de boer, die weinig van het erf komt, altijd gelijk. Dat maakt hem eenzijdig en mogelijk een beetje wereldvreemd. De veranderingen in de maatschappij gaan gemakkelijk aan hem voorbij.

Grote boeren hebben meer tijd. Vervullen vaker een maatschappelijke functie. Dat is van alle tijden. Vroeger waren het de herenboeren die de toon aangaven. Sicco Mansholt is daar het bekendste voorbeeld van.

Dat is nu niet anders. In de belangrijkste besturen kom je vaak boeren tegen met een meer dan gemiddeld bedrijf. Ook is er de tijd om in besturen buiten de landbouw te zitten. Is Wien van den Brink daar niet het voorbeeld van? Je kunt het met hem eens zijn of niet, zeker is dat hij goed geïnformeerd is en weet hoe de hazen lopen. Op zijn bedrijven doen anderen het werk.

In de toekomst zullen kleinere boeren met vrouw en kinderen alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden. Een grotere boer heeft de keus en de tijd. Hij kan thuisblijven, maar ook maatschappelijk actief zijn. Dat maakt hem minder kwetsbaar voor komende maatschappelijke veranderingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Vergaderboer jij hebt makkelijk praten met je vrouw, en een zoon/opvolger, je gaat ervan uit dat de ander ook getrouwd is en kinderen heeft, om het werk te doen. Je hebt ook een hekel aan vrijgezellen, anders had je wel antwoord gegeven op de vraag, nu maar voor de derde keer,hoe grond aankoop uit kan. Kan je niet serieus nemen.

 • no-profile-image

  kleine boer

  maw we hebben hier geprivatiseerd communisme gekregen. met mijn naam bedoel ik dat de kleine boer straks nog enkel in de efteling te aanschouwen is

 • no-profile-image

  Boerin

  Ben ik niet helemaal met je eens. Het ligt voornamelijk aan de instelling van de individuele boer of hij kiest voor een bestuursfunctie of niet. Je kan je tijd maar 1 keer gebruiken. De een kiest bestuurswerk, de ander coacht een voetbalteam, een derde doet vrijwilligerswerk voor kerk, muziekvereniging of iets dergelijks. Dat heeft niets te maken met de omvang van je bedrijf of met de tijdsbezetting, maar alles te maken met je persoonlijke voorkeuren. Ik wil er wel een kleine voorzichtige "conclusie" aan toevoegen: de meeste boerenbestuurders horen graag zichzelf praten, en meestal voor de eigen parochie....

 • no-profile-image

  getrouwde

  Kan niet, dus verkopen die hap vrijgezel/wim

Of registreer je om te kunnen reageren.