380 x bekeken

Vonnis bouwnormen mogelijk grote gevolgen landbouw

De bouwregelgeving dreigt voor een groot deel buiten werking te worden gesteld door een uitspraak van de rechter.

Mogelijk heeft dit vonnis ook gevolgen voor andere sectoren, waaronder de land- en tuinbouw.

Volgens de rechtbank in Den Haag zijn alle regels in het Bouwbesluit die verwijzen naar normen van het Nederlandse Normalisatie-instituut (NEN) 'niet verbindend' omdat deze niet officieel zijn gepubliceerd. Algemeen geldende regels moeten bekendgemaakt worden via de Staatscourant of het Staatsblad. In het Bouwbesluit zijn honderden NEN-normen opgenomen.

De uitspraak volgt na een zaak tussen aanbieder van diensten in de bouwsector Knooble en het ministerie van Vrom. Volgens Knooble is het onterecht dat bedrijven moeten betalen voor het opvragen van de normen, waar zij wettelijk aan dienen te voldoen. Het NEN rekent gemiddeld 65 euro per norm.

Hoewel de beslissing van de rechter alleen van toepassing is op de bouwsector, komen hiermee ook de normen in andere sectoren op losse schroeven te staan, denkt directeur Pieter Plass van Knooble. Voor de land- en tuinbouw gelden honderden NEN-voorschriften, die betrekking hebben op bijvoorbeeld voedselveiligheid, of milieu.

Minister Eberhard van der Laan (Vrom) heeft nu twee opties, zegt Plass. Hij kan overgaan tot publicatie van de normen, waardoor deze openbaar worden en bedrijven er dus niet meer voor hoeven te betalen, of om een uitspraak in hoger beroep vragen.

Volgens een Vrom-woordvoerder heeft Van der Laan daar nog geen beslissing over genomen. Tot die tijd mag er van de rechter nog met de normen worden gewerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.