Redactieblog

236 x bekeken

Verplichte vaccinatie tegen Q-koorts

Schapen en geiten in Noord-Brabant en in een straal van 50 kilometer rondom Uden moeten dit jaar verplicht gevaccineerd worden tegen Q-koorts.

Dat melden het Productschap Vee en Vlees (PVV) en het ministerie van landbouw. Ook moeten alle professionele melkschapen- en melkgeitenbedrijven in het hele land vanaf 2 februari aan een hygiëneprotocol voldoen.

In het hygiëneprotocol staan maatregelen op het gebied van algemene hygiëne, hygiëne tijdens de aflammerperiode, de mestopslag, het vervoer en het uitrijden van mest.

De kosten van de vaccinatie, zowel het medicijn als de toeding, worden volledig vergoed door LNV.

In het aangewezen gebied moeten alle bedrijven met meer dan 50 melkschapen of melkgeiten worden gevaccineerd, net als bedrijven met schapen en geiten met een publieksfunctie zoals kinderboerderijen en zorgboerderijen. LNV gaat er vanuit dat er 150.000 dieren gevaccineerd moeten worden.

Op bedrijven waar sinds 2005 problemen met Q-koorts zijn geweest in de rest van Nederland geldt eveneens een verplichte vaccinatie. Naast deze maatregelen geldt een meldplicht voor bedrijven met verschijnselen van Q-koorts, zoals een verhoogd aantal abortussen. Met de maatregelen wil LNV de kans verkleinen dat in 2009 opnieuw mensen ziek worden door Q-koorts.

Of registreer je om te kunnen reageren.