359 x bekeken

VVD wil verankering van beheerplannen afdwingen

De VVD hoopt met behulp van een motie landbouwminister Gerda Verburg alsnog te dwingen de beheerplannen voor Europees beschermde natuur juridisch te verankeren.

Dat zegt Tweede Kamerlid Janneke Snijder naar aanleiding van het ammoniakdebat donderdagavond. Volgens de politica bieden de beheerplannen slechts schijnzekerheid voor boeren. Weliswaar worden hierin opgenomen welke activiteiten wel en niet zijn toegestaan, maar Snijder vreest dat de afspraken kunnen sneuvelen voor de rechter. Minister Verburg zei donderdag zich in te zetten voor de juridische houdbaarheid, maar dat vindt de VVD’er onvoldoende.

Ook de Partij voor de Dieren is niet blij met de uitkomst van het ammoniakdebat. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van die partij vindt dat milieuminister Jacqueline Cramer ten onrechte accepteert dat niet alle veehouders in 2010 kunnen voldoen aan de eisen voor emissie-arme stallen. Net als Janneke Snijder wil zij daarom volgende week om een Kameruitspraak vragen.

Cramer wil nu komen tot een Actieplan met de sector en de gemeenten. Veehouders moeten dan voor 2010 een plan indienen waarin staat welke verbeteringen ze wanneer gaan doorvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.