Redactieblog

310 x bekeken

Terugkeer blauwtong door knut lijkt geringer

Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit jaar blauwtongvirus terugkomt door geïnfecteerde knutten uit Nederland.

Dat zegt entomoloog Willem Takken van de Wageningen UR. Waakzaamheid en vaccinatie blijven evenwel nodig vanwege insleep van het virus, geven hij en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) aan.

Volgens de Wageningse entomoloog Takken heeft de strenge vorst van afgelopen weken het merendeel van de volwassen knutten gedood. Knutten zijn de overdragers van blauwtong.

Takken: "We weten uit onderzoek dat volwassen knutten in warme stallen kunnen overleven, dus theoretisch kan een met blauwtong geïnfecteerde knut de winter overleven. Dat zal echter een zeer gering percentage zijn, en het lijkt onwaarschijnlijk dat het virus op deze manier in Nederland terugkomt. Maar toch kan iedere overlevende geïnfecteerde knut voor nieuwe infecties zorgen".

Doorgaans zijn winters in Nederland koud genoeg om de populatie knutten te verkleinen, maar in het voorjaar groeit de populatie knutten weer snel. Armin Elbers van het CVI zegt dat het effect van de kou moeilijk is te voorspellen. "Vast staat dat de ziekte dit jaar de kop weer op kan steken."

Hij verwacht dat het risico van grote uitbraken van de veeziekte zoals in 2007, kleiner is door de geslaagde vaccinatiecampagne van vorig jaar. "Maar de campagnes waren in andere Europese landen minder succesvol, waardoor het virus toch nog een bedreiging vormt. Het is daarom belangrijk dat de veestapel weer wordt gevaccineerd."

Of registreer je om te kunnen reageren.