Redactieblog

1065 x bekeken 27 reacties

Nicotine in beslag genomen bij inval pluimveeservicebedrijf

Bij een pluimveeservicebedrijf in Gelderland is vandaag een inval gedaan in het kader van onderzoek naar illegaal gebruik van en illegale handel in nicotine voor de pluimveehouderij.

Dat meldt het Openbaar Minsterie. Bij de doorzoeking van het bedrijf zijn ongeveer 1.600 liter nicotine en andere niet toegelaten ontsmettingsmiddelen in beslag genomen. Daarnaast is een groot bedrag aan contant geld in beslag genomen. De eigenaar van het servicebedrijf is aangehouden.

Het gebruik van nicotine is in Nederland niet toegestaan. Het middel kan gebruikt worden bij de bestrijding van bloedluizen in de pluimveehouderij. Bloedluizen veroorzaken vooral stress bij pluimvee dat leidt tot productieverlaging. Ook kunnen de bloedluizen bloedarmoede veroorzaken wat kan leiden tot sterfte bij pluimvee.

Voorzitter Gert-Jan Oplaat van de pluimveehoudersvakbond NVP is niet verbaasd dat er nicotine is gevonden. "In Nederland zijn er geen goede middelen toegestaan voor de bestrijding van bloedluis. Er wordt gewerkt aan alternatieve middelen, maar dat onderzoek duurt nog twee tot vier jaar. Daarnaast is het gebruik van nicotine in Duitsland onder strenge voorwaarden wel toegelaten."

Oplaat vindt het begrijpelijk dat er in Nederland ook nicotine wordt gebruikt. "Maar daarmee is het niet goed te praten. Het blijft een illegaal waardoor het gebruik niet te verdedigen is."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kippeboer

  He zgn E te H.je vind jezelf schijnbaar erg flink...kvraag me af of je wel precies weet waar je het over heb je praat nl als een kip zonder kop!!!!

 • no-profile-image

  koen

  Het mag natuurlijk niet, maar het is wel iemand die ons als pluimveehouders vooruit wil helpen.
  Beste Willem, ik ken je niet en heb ook geen zaken met je gedaan, maar ik wens je veel sterkte en succes, van dit soort mensen hebben we er meer nodig.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat is niet mogen? Mijn schoonvader heeft zijn helel leven "het gif" in zijn (burgelijke) groentetuin afgezworen. Hij bestreed de luizen op planten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Heel simpel; een pruim zware shag oplossen in water en het concentraat over de planten gieten. En nu wordt deze pluimveehouder verweten een gif te hebben gebruikt. Wat een onzin eigenlijk. Ieder concentraat van een stof is een gif als de concentratie te hoog is. Anderzijds zijn weinig stoffen een gif als de concentratie onder een bepaalde norm ligt.
  Het is maar hoe de overheid het graag ziet. Maar de intensieve veehouderij is hen een doorn in het oog wat met rechtvaardig beleid niet uit te roeien valt..........

 • no-profile-image

  kippeboer

  Willem,bedankt voor deze reactie,petje af,hoor!!Je hebt afgelopen dagen echt karakter getoond,ik denk dat een hoop mensen er een voorbeeld aan kunnen hebben.Willem heel veel succes de aankomende tijd en ik hoop dat alles op zijn pootjes tercht komt.We zijn trots op je,je bent een kanjer!!!!

 • no-profile-image

  ex Boer

  Het is maar weer eens bewezen dat de hele bio industrie een grote criminele bende is. Zo snel mogelijk afschaffen die rotzooi. Op naar een plantaardige maatschappij, zonder dierenleed. En zonder de maffia van de pluimveehouderij, melkveehouderij en varkenshouderij !

 • no-profile-image

  E TE H

  Wordt ik uitgenodigd op de koffie bij L. te L., de nicotine verwerker bij uitstek en dan zit hij nog vol luizen? Nou dan werkt dat spul zeker ook niet te best. Ben ook benieuwd of er een sticker op L. te L. zit dat Nicotine (Roken) o.a. dodelijk is, kankerverwekkend is en de potentie kan verminderen.

 • no-profile-image

  gijs

  beste willem, hebben paar jaar aardig werk voor je verricht en altijd met veel genot, wilde toch graag ff kwijt dat wat er gebeurt is waardering verdient en dat er iemand is die het aandurft vooral maar wat ik nog het meest kan waarderen is de manier waarop je er mee om gaat. er is tenminste eindelijk is iemand die niet gaat afschuiven maar gewoon de klote op tafel gooit en de schuld op zich neemt en ik denk dat heel veel mensen daar nog een hoop van zouden kunnen leren!!!
  willem veel sterkte met de slag te boven komen en weet zeker dat het op deze manier goed gaat komen
  gegroet

 • no-profile-image

  bloemendal

  ben het helemaal met exboer eens. als de kippen eenmaal luizen hebben is het niet te bestrijden in nederland. als het met nicotine wordt behandeld gaan die luizen eindelijk weg. je mag wel drugs gebruiken in n'land maar geen nicotine in een leeg staande schuur. terwijl het in duitsland en belgie wel is toegestaan.
  alle goedjes wat eindelijk helpt is een maand later al weer verboden in nederland! DRAMA!!!

 • no-profile-image

  legpluimveehouder in het buitenland

  Bestrijden van bloedluis is heel goed mogelijk bij een gestructureerde aanpak en heel simpel. Wij zijn in 2003 onze laatste bloedluizen kwijtgeraakt en indien er opfokkippen komen zonder bloedluis is er geen probleem.
  In legstallen simpel uitstoken met heteluchtkanonnen en met isolatiemateriaal voor het isoleren van c.v. buizen de inlaatkleppen goed afdichten i.g.v. open nok deze ook afdichten. Ventilatoren omhuizing maken van hout met tempex en stoken maar.
  Warmte komt overal!!!!

 • no-profile-image

  Kip te L.

  He, E te H, SK. Kom eens op de koffie bij L. te L. Hoop dat je zelf eens onder de luis zit dan weet je ook hoe dat voelt. En dat er dan geen middel is dat helpt, en je dan net zo lang krapt totdat je geen nagels en huid meer overheb!

  Groetjes, een Kip uit L.

 • no-profile-image

  Henk

  Beste mensen en vooral niet pluimveehouders.
  Alles wordt deze dagen maar op de bio-industrie geschoven als de veroorzaker van veel dierenleed.
  Maar ook ik als burger met slechts een paar kippen (dus mischien maar 1 kip per 2vierkante meter heb regelmatig last van die verschrikkelijke bloedluis,dus het ligt niet aan de bio-industrie als kippen buiten komen komen ze in kontact met wilde vogels of iets waar wilde vogels aan hebben gezeten en dus ook met mijten en luizen van deze vogels.
  Deze insecten zijn moeilijk te bestrijden het kan zelfs zo erg zijn in een paar dagen dat de kippen het nachthok niet eens meer in willen.
  Dus als er een middel is zoals nicotine dat echt die kriebelbeestjes omzeep helpt zonder dat ze er resistent tegen worden moeten we dat gewoon laten toepassen en niet zoe hypocriet doen.
  We laten mensen in andere delen van de wereld toch nog makkelijker verrekken laten we daar eerst maar eens een echt werkende oplossing voor verzinnen!

 • no-profile-image

  F,v.l

  beste E te H,S K ik geloof niet dat we als pluimveehouders onder elkaar die manier van bestrijden als concurrentie zien want ik weet ook dat er meer pluimvee bedrijven zijn die het gebruiken dan alleen de klanten van Willem

 • no-profile-image

  werkzaam

  beste Heer Oplaat,

  u zou zich moeten schamen als woordvoerder van de NVP en als mens.
  Het is niet goed te praten, op geen enkele manier, dat men grijpt naar illegale middelen. En dat terwijl men de mond vol heeft van "voedselveiligheid" etc. als sector. Blijkt dus dat men geen betrouwbare partner is in het geheel. Voor uw informatie, er zijn wel producten en maatregelen om bloedluizen aan te pakken. Maar men is niet bereid ze te gebruiken om welke reden dan ook.
  Voor de betere pluimveehouder is er volgens mij geen andere keuze dan zich van de "boeven" te disstancieëren. Laat zien dat u wel doet wat u zegt. Dhr Oplaat zou bij deze direct z'n functie moeten neerleggen.

 • no-profile-image

  Willem Lokhorst

  Beste Pluimveehouders van Nederland,
  dinsdagavond is er een inval gedaan bij mij in huis en in mijn opslag door ongeveer 50 man. Ik ben meegenomen voor verhoor naar het politiebureau en heb daar 72 uur gezeten. Ik ben 3 dagen verhoord door de AID en ik heb toegegeven dat ik bloedluis heb bestreden met nicotine. Ik ben netjes behandeld door de 2 mensen van de AID die mij ondervroegen. Ik ben vrijdagavond weer thuis gekomen bij mijn familie en vrienden.
  Fijn om al die meelevende reacties te krijgen via sms, telefoon, mail, internetsites en bezoek.

  De mensen van de AID hebben mij beloofd de pluimveehouders met rust te laten, ik neem de volledige verantwoording op mij.
  Dit had allemaal niet hoeven gebeuren als er gehoor was gegeven aan het pleidooi van de, helaas te jong overleden dhr. Ad Kon, voorzitter van NVP, aan het ministerie van landbouw om dit middel te legaliseren en toe te passen in de leegstand, met bijv. in bijzijn of kennisgeving aan controlerende instanties, zodat deze aanpak van bloedluisbestrijding legaal wordt.
  Onderzoek in Vakblad Pluimveehouderij heeft nl. aangetoond dat dit middel niet schadelijk is voor pluimvee, vlees of eieren, dus ook geen gevaar oplevert voor de voedselveiligheid.
  Het is alleen schadelijk voor degene die het middel aanbrengt, maar d.m.v. volgelaatsmasker, inblaasunit, de beste filters, handschoenen, laarzen en volledig afsluitbaar pak is dit gevaar niet aanwezig.
  Er is verder geen middel geregistreerd in Nederland, voor behandeling van bloedluis, wat afdoende werkt.
  De silicapoeders zijn ook schadelijk voor de luchtwegen en huid en blijven lang in de stal achter.
  En meneer de ex-pluimveevoorlichter te Gelderland zelfs cola heeft geen toelating, de vliegen vinden het overigens wel lekker. Ook biodiesel is niet toegelaten en is ook niet echt bevorderlijk voor mest- en eierbanden, rubbers van de waterleiding enz.
  Deze man is 's nachts nog nooit in een kippenstal geweest waar het barst van de bloedluis. Vooral als het straks voorjaar wordt, komt er weer een grote explosie van bloedluis. Het is niet normaal hoe die beestjes zich in korte tijd vermeerderen, met gevolgen die niet te overzien zijn: stress, coli, productiedaling, bloedarmoede, verminderde weerstand, pikkerij, sterfte van gezonde dieren enz.
  Ook de pluimveehouders zelf zitten er vaak helemaal onder.
  Ik hoop ook dat Marianne Thieme van de PvdD zich hier eens over buigt.
  Als ik eens een avond in Mei met haar op pad ging langs de verschillende pluimveebedrijven: batterij/volliere/scharrel/bio, zou zij de volgende dag een motie indienen bij het kabinet voor legalisatie van dit middel.
  Verder wil ik dhr. Gert-Jan Oplaat bedanken voor zijn begrip ook al keurt hij het illigaal gebruik van nicotine af.
  Maar veel pluimveehouders en ik staan tegen de muur. Ik hoop dat we met alle betrokkenen, NVP, NOP, LNV, vertegenwoordigers, pluimveehouders en pluimveeservicebedrijven, een keer om de tafel kunnen gaan zitten om dit middel, onder streng toezicht van de verschillende intstanties, te legaliseren.
  Verder kan ik E. te H. S.K. melden, dat er met mijn potentie nog niks mis is.
  Als je geen koffie lust kun je ook wel een red bull krijgen, daar zit nl. ook nicotine in, net als in zoveel andere producten.
  Zet ook je echte naam eens op de site.

  Ik hoop dat het O.M. deze zaak ook van mijn kant zal bekijken. Ik ben een hardwerkende ondernemer met personeel en ben financieel al erg gestraft door in beslagname van middelen en geld. Ik heb ook een gezin met 3 kinderen te verzorgen en nog een flinke hypotheek.
  Kijk ook eens naar die fondsen en banken die miljarden hebben verbrast van al die gedupeerde Nederlanders of bijv. topman van Ahold met boete van 30.000 euro voor miljoenenfraude.

  Verder wens ik alle pluimveehouders van Nederland het beste, sterkte aankomend voorjaar. Bloedluisbestrijding doe ik voorlopig niet meer, voor alle overige werkzaamheden kunt u me altijd bellen.
  Ik kan nu wel wat extra werk gebruiken.

  Groeten Willem Lokhorst

 • no-profile-image

  Ex-pluimveevoorlichter

  Tja nicotine werkt als een trein, dat zonder meer. Als je een koppel opfokhennen krijgt met bloedluis( 2/3 van de nederlandse opfokhebben heeft al bloedluis op het moment dat ze op het legbedrijf komen) ben je met legale middelen de hele ronde bezig om de luis enigzins onder de knie te houden. Altijd met hetzelfde middel werkt ook niet dus je moet nog es een keer varieren (cola, poeder (enorme stofbende), biodiesel etc etc. Met nicotine ben je er het eerste half jaar geheid van de bloedluis af, dus et werkt wel makkelijk. Maar daarom is het nog niet goed!! Hett is gewoon hartstikke link spul en je haal het hele imago van de nederlandse legpluimveehouderij onderuit, waarmee je als boer op de langere termijn jezelf uiteindelijk ontzettend in de vingers snijdt. (kijk maar naar dioxine schandaal e.d.) In Nederland doen we het als legpluimveehouders hartstikke goed. We zijn massaal gaan scharrelen, ondanks dat het moeilijker wordt om de diergezondheid op peil te houden, weten we dit dankzij goed management, klimaat, voer aangepast op het dier, toch goed op peil te houden. (Heb in meerdere landen de legpluimveehouderij bekeken en in Nederland is de kwaliteit hiervan echt op eenzame hoogte (Enigste reden waarom we hier nog renderend kippen kunnen houden)). Moeten we dan voor zo'n klein minuscuul diertje ons imago te grabbel gooien?? Ik geef toe bloedluis is een groot probleem, bloedluisvrij is een utopie, maar het is goed onder de knie te houden!! Dus degene die zich bezig houdt met deze illegale praktijken: Keihard aanpakken!! En wat Oplaat nu zegt, klinkt misschien wel leuk voor de boeren, maar de sympathie van de maatschappij wordt hiermee volledig verspeeld. Dus Oplaat: Neem hier afstand van!!

 • no-profile-image

  Marcel

  Willem je bent een kei, hiervan kan lto, friesland campina en vele andere nog veel van leren, zo open tegen de gehele bevolking je verhaal vertellen en duidelijk het probleem weergeven. Klasse Willem, veel succes de komende tijd.
  Marcel

 • no-profile-image

  marcel

  willem top wat je voor de sektor heb gedaan
  we zullen je steunen zowel zakelijk als prive
  hopend gauw weer wat betere tijden voor je mvg marcel en inge schapenboer uit gelderland

 • no-profile-image

  k.jansma

  durf je je naam niet te gebruiken exboertje,ik heb koeien en durf wel voor de kippeboer op te komen Het is zo makkelijk zeggen dat de hele bioindustrie maar moet opdoeken.Jij wilt toch ook eten en als ze alles vol bouwen met huizen waar haal jij je plantaardig voedsel dan vandaan.Er moet eerst een alternatief middel komen dan kun je iets verbieden,sterkte kippeboer

 • no-profile-image

  oostlander

  Exboer is helemaal geen exboer maar een consument die pas op een verjaardag e.e.a. gehoord heeft en nu ook mee wil discussieren met de grote mensen!

 • no-profile-image

  E te H

  Gelukkig dat L. te L. eindelijk is gepakt.

 • no-profile-image

  Erik van Donselaar

  Willem,

  Bij deze sterkte met de situatie, comlimenten voor je sterke reactie!!. Ik weet zeker dat zo'n harde werker als jou hier snel overeen is.! ps trek je niet te veel aan van alle links extremisten die geen enkel verstand hebben van de praktijk !

  Vriendelijk groet,

  Erik Dons

 • no-profile-image

  Jan de Haan

  3 dingen:
  Ten eerste:
  De beste stuurlui staan ( uiteraard weer) aan wal.
  Ten Tweede:
  Hij die zonde zonde is, werpe de eerste steen.
  Ten derde:
  Lokhorst sterkte met het hele gedonder.

 • no-profile-image

  Wageningen

  Goh, al jaren leg ik cigarettenpeuken rondom mijn rozen om ze tegen luis te beschermen. Ik dacht dat dit biologisch was en geen kwaad kon. Wat is het nu toch ingewikkeld geworden om nog de juiste dingen volgens de wet te doen. Dingen die "binnenkort" weer wel mogen (gentech) zijn weer maatschappelijk fout vanwege geringe kennis over de gezondheidseffecten ervan. Onder welke druk staat "ons buitenleven" eigenlijk wel niet. Hoewel ik tegen de bioindustrie ben, werd ik hier toch even stil van. Je mag m.i. best sterk deze vorm van dierenhouden zijn én toch oog houden op de menselijkheid voor de zwoegers in elke sector om de kost te verdienen.

 • no-profile-image

  Vera

  Willem je bent een KANJER! Dikke X VERA

 • no-profile-image

  Bin Laden

  He he nu weten we eindelijk wie je bent E. te H. S.K. Je bent een bloedluis en bang voor je eigen hagje. weet je wat ze met jou moeten doen dompelen in de nicotine. Moeilijke jeugd gehad zeker.

 • no-profile-image

  E TE H

  De pluimveehouders zijn terecht altijd boos op de ongelijke omstandigheden die
  het voor Pluimveehouders in Polen en dat soort categorie landen veel goedkoper maakt om te produceren. Onze batterijen gaan nog steeds naar die landen en dat er daar meer kippen op minder meters dan hier gehouden worden is ook geen geheim. Zelfs in Duitsland wordt anti-biotica verstrekt, niet omdat de kippen ziek zijn maar omdat het groeibevorderend werkt. Allemaal zaken waar de pluimveehouder hier terecht tegen ageert doordat het concurrentievervalsend werkt.
  Nu doet Lokhorst in feite ten opzichte van Pluimveehouders die zich wel zoveel mogelijk aan de regels houden toch hetzelfde. Onze "held" is toch ook concurrentievervalsend bezig of mag dit nu niet gezegd worden.
  Ik heb geen medelijden met Lokhorst, hooguit met zijn gezin, die zijn niet verantwoordelijk maar moeten wel de consequenties ondergaan.
  We leven zo langzamerhand in een land waar alles wordt omgedraaid: als Wilders wordt aangepakt gaat zijn aantal kamerzetels omhoog en worden diegenen die hem volgens het Nederlands Recht ter verantwoording willen roepen min of meer uitgemaakt voor misdadigers. Als ik nu met naam en toenaam verklaar dat ik Lokhorst ook van grove oneerlijkheid beticht t.o.v. van collega Pluimveehouders dan denk ik dat ook ik de nodige problemen kan verwachten. Volgens mij heet dat hypocrisie! We moeten eens ophouden om als het ons zelf goed uitkomt alles wat fout is goed te noemen!

 • no-profile-image

  hans

  Leuk bezig Willem voor de eisector,wij zijn jaren bezig voor een goede prijs te bedwingen in de markt voor onze scharreleieren en dan komt er iemand de held uithangen voor eigen winstbejag.Ik denk dat we daar gauw als eierproducenten afscheid van moeten nemen!!!!! Hoe zit het met de IKB-waardigheid van dit bedrijf.Trouwens heb zelf op mijn bedrijf ook last van bloedluis,
  door er kort op te zitten is het in de hand te houden.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.