Redactieblog

546 x bekeken

NVM: grondprijs in 2008 op 39.000 euro per hectare

De gemiddelde grondprijs in 2008 is met bijna 7 procent gestegen naar gemiddeld 39.000 euro per hectare.

Dat meldt de vakgroep Agrarisch en Landelijk vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De grondprijzen zijn hiermee opnieuw op recordhoogte. Nooit eerder was het prijsniveau voor landbouwgrond zo hoog.

De prijsstijging heeft met name in de eerste helft van 2008 plaatsgevonden. In de tweede helft van het jaar is de prijs gestabiliseerd. "Sprake van een prijsdaling constateren we niet. De tendens van dalende grondprijzen zoals het Kadaster dat vorige week meldde herkennen wij niet", aldus vakgroepvoorzitter Harry Boertjes van de NVM.

De regionale verschillen in grondprijzen die de afgelopen jaren kleiner werden zijn inmiddels gestabiliseerd. Grondprijzen in de noordelijke provincies variëren van 25.000 tot 40.000 euro per hectare, terwijl in het Oosten 30.000 tot 50.000 euro per hectare wordt betaald. In de drie zuidelijke provincies ligt het prijsniveau tussen de 40.000 en 60.000 euro, terwijl in de regio west, inclusief Utrecht en Flevoland, 35.000 tot 55.000 euro per hectare wordt betaald.

Voor het komende jaar verwacht de NVM stabiele prijzen. "Er zijn geen aanleidingen om een daling van de prijzen te verwachten. In de landbouw is nauwelijks effect van de kredietcrisis te merken. De ondernemers die door willen blijven geïnteresseerd om grond te kopen en blijven dit doen. Ook banken zijn voor de grondgebonden landbouw bereid om te financieren, omdat de landbouw in deze tijd een van de meest zekere sectoren is om in te investeren", aldus Boertjes.

Externe kopers op de grondmarkt, zoals projectontwikkelaars, zijn op dit moment vrijwel niet actief op de grondmarkt. "Dit zorgt ervoor dat er minder boeren uitgekocht worden, waardoor er minder kopers op de markt zijn die met een goed gevulde portemonnee op zoek kunnen naar een nieuw bedrijf." De vraag naar complete bedrijven blijft volgens de makelaars desondanks bestaan omdat er altijd ondernemers blijven die verder willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.