Redactieblog

371 x bekeken

LNV heft insluitingsgebied blauwtong type 6 op

Het ministerie van landbouw versoepelt de maatregelen voor blauwtong serotype 6.

Het insluitingsgebied in het noorden van Nederland is vandaag om 17.00 uur opgeheven. Hierdoor is het hele land een beperkingsgebied geworden.

Gevolg van de versoepeling van de maatregelen is dat voor binnenlands transport van runderen, schapen en geiten geen laboratoriumonderzoek meer nodig is. De versoepeling betekent ook dat er voor export meer mogelijkheden zijn omdat slachtdieren niet meer alleen naar door speciaal aangewezen slachthuizen in het buitenland mogen, maar ook naar andere slachthuizen. Hiervoor geldt wel dat de dieren geen klinische verschijnselen van blauwtong mogen hebben en dat er op het bedrijf de laatste 30 dagen geen uitbraak is geweest op het bedrijf. Daarnaast moeten de dieren binnen 24 uur na aankomst worden geslacht. Tijdens het transport moeten de dieren behandeld worden met insectenwerkende middelen.

De versoepeling volgt uit de knuttenvrije periode die precies zes weken geleden, op 5 december is ingegaan. Duitsland versoepelde eerder deze week de maatregelen. De Europese Commissie is akkoord met de versoepeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.