Redactieblog

335 x bekeken 5 reacties

Koopstra of Van Keimpema?

Vermindering van het aanbod is de beste remedie om een hogere melkprijs te krijgen.

Dat is de kern van het standpunt van voorzitter Koopstra van het Productschap Zuivel. Maar ook van voorzitter Van Keimpema van DDB. Hoe bereik je dat?

De heer Koopstra pleitte in zijn Nieuwjaarstoespraak van het Productschap Zuivel voor particuliere opslag en publieke interventie. Uiteraard met geld uit de EU-pot. Een tijdelijke vermindering van het aanbod dus, waardoor de markt zich kan herstellen.

Mevrouw Van Keimpema wil in feite hetzelfde. Ze gaat er nog steeds prat op dat de melkstaking van vorig jaar de melkprijs heeft verhoogd. Ze is dus in feite voor een flexibele quotering. Even minder leveren als de markt ruim voorzien is en meer als er een tekort dreigt.

Zie hier twee standpunten, die hetzelfde beogen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het Productschap Zuivel – en dus de Zuivelondernemingen – via de uitspraken van hun voorzitter Koopstra steun geven aan de mening van Van Keimpema. Die was er eerder.

Merkwaardig. Dezelfde zuivelondernemingen vinden dat de markt zijn werk moet doen. Daar past geen regelgeving bij. Toch pleit het PZ daarvoor middels de uitspraken van Koopstra.

Je moet je dan afvragen of het standpunt van Van Keimpema niet zinvoller en directer is. Bij het PZ-standpunt sla je voorraden op, die boven de markt blijven zweven. Bij Van Keimpema wordt er minder gemolken en komen er geen voorraden. Als dit haar standpunt is, kies ik voor Van Keimpema.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arno

  Eindelijk eens een gezond geluid van vergaderboer. Het is natuurlijk beter via de melk de markt te sturen dan via de opslag van teveel geproduceerde producten. Misschein kan er een Europese vergoeding komen voor boeren, die in perioden van overschotten minder melken. Dan loont het ook nog.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Nou vergaderboer daar schrijf je eens iets om over na te denken. Blijkbaar behoor je nog tot de groep duffe boeren die geen lid zijn van DDB en willens en wetens te veel melk produceren. Op de rem met de melkproduktie en snel lid worden van DDB.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik vind het meer een zwalkende vergaderboer die terug komt op eerdere uitlatingen. Ik ben geen DBB lid en ook geen duffe boer. Wel realistisch genoeg om te weten dat krimp in produktie voor het afdwingen van een hogere prijs afgestraft zal worden door producenten buiten de EU. En ik voel er weinig voor de komende jaren zo lang te krimpen totdat ik de laatste liter zelf mag opdrinken omdat niemand de hogere prijs wil betalen. Dit omdat een collega elders goedkoper kan produceren (o.a. vanwege de quotumkosten), óf genoegen neemt met een lagere melkprijs.

 • no-profile-image

  Sander

  Van 'Brussel'verwacht ik niet zoveel. Dus moeten we het zelf doen. DDB lukt het niet om de melkaanvoer te verminderen. Is het ook wat dat de zuivelondernemingen de melkaanvoer regelen? Bijvoorbeeld bij overproductie de melkprijs voor een gedeelte - bijvoorbeeld 20 procent - halveren. Wedden dat er dan minder melk komt? Een andere mogelijkheid voor de zuivelonderneming zou quotering kunnen zijn. Elke maand wordt bepaald hoeveel melk er kan worden verwerkt. De leverancier mag dat niet overschrijden. Doet hij dat wel, dan krijgt voor die melk geen geld. Ook dat gaat voor mijn gevoel werken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Laat Amerika maar bulk produceren, daarvan zullen wij het nooit winnen. Wij moeten het hebben van het kwaliteitsproduct. Indien wij het wel opnemen tegen de bulkproducenten dan zal de melkveehouderij in Nederland ten gronde gaan. Dus vergaderboer heeft gelijk, beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Ik voel er helemaal niets voor om net als bij de varkenshouderij, elkaar kapot te concurreren zodat er slechts een enkele hele grote overblijft. Wij moeten ons kwaliteitsproduct (hormoonvrij, weidemelk enz.) niet voor een habbekrats in het schap leggen! Met het produceren van overschotten, kweken wij onbegrip bij de consument, en verliezen wij het respect voor onze sector. DDB en NMV zagen dit al lang aankomen en komen op voor de melkveehouders in Nederland. Hulde aan hen!!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.