Redactieblog

200 x bekeken 6 reacties

Gemeenten maken geen bestemmingsplannen meer

Negentig procent van de gemeenten maakt zelf geen bestemmingsplannen meer.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Oranjewoud onder honderd gemeenten. Daarnaast blijkt dat meer dan de helft van de gemeenten nog niet bezig is met de planprocedure zoals die volgens de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) moet. Volgens deze wet moeten nieuwe bestemmingsplannen vanaf juli dit jaar inzichtelijk zijn via internet. "Gemeenten onderschatten de organisatieslag die deze digitalisering vergt", aldus de onderzoekers.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten is het al jaren dat gemeenten het maken van de bestemmingsplannen uitbesteedt omdat er een tekort is aan deskundigen ruimtelijke ordening. VNG maakt zich zorgen over de inhoudelijke deskundigheid op dit terrein bij de gemeenten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  er is dus geen tekort aan deskundige alleen het feit dat ze niet voor de gemeente willen werken

 • no-profile-image

  RO specialist

  Zo gek is dat niet. Een gemeente hoeft en kan ook niet alles weten. Beter uitbesteden aan een bureau met kennis, dan dat iedere gemeente alles zelf uit gaat vinden.
  Agrariërs die hun bedrijf willen ontwikkelen kunnen uitstekend geholpen worden door agrarische adviesdiensten met kennis van ruimtelijke ordening en milieu, bijvoorbeeld van LTO.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het ontbreken van vaste RO deskundigen op een gemeente werkt bestuurlijk verlammend. Bestuurders durven geen keuze's meer te maken. De ingehuurde adviesbureau's zullen bij het maken van bestemmingsplannen op safe spelen om planschadeclaims te voorkomen, en bestuurders te vrijwaren van "politieke blunders". En maken ze hierin een fout, dan kunnen ze een vervolgopdracht wel vergeten.
  Dit belemmert de vernieuwing. Vaak is echter sprake van een situatie dat inwoners bepaalde planologische ontwikkelingen hadden kunnen voorzien, waardoor de kans op een succesvolle planschadeclaim nagenoeg nihil is. Deze "oude", maar zeer belangrijke informatie is bij organisaties die in opdracht van een gemeente nieuwe bestemmingsplannen maken meestal niet bekend. Dit in tegenstelling tot eigen RO deskundigen van een gemeente die de geschiedenis van hun gemeente kennen. Als gevolg hiervan worden gewenste planologische ontwikkelingen niet doorgevoerd, of slechts na een langdurig stroperig proces omdat iedereen ingedekt wil zijn. VNG heeft daarom een punt.

 • no-profile-image

  anti burocraat

  lang leve het feit dat er zoveel voor burocraat hebben geleerd en nog doen, hier gaat alles aan ten onder en is de crisis ook aan te wijten.pak een werknemer vroegr was het 1 dag in de week werken voor de sociale lasten nu is het andersom dat je er 4 voor moet werken rara waar blijft dat geld? eigenlijk niet moeilijk te beantwoorden met zoveel nuttelozen ambtenaren en burocraten.voorbeeld als ik de rekening van de boekhouder pak 20 jara geleden was hij in een dag klaar met een klant gemiddeld en moet je nu eens kijken wat een werk hij heeft dat is gewoon weg ver25voudigd dankzij de nutteloze dingen die nutteloze burocraten verzinnen

 • no-profile-image

  Jane

  Wat een domme reacties hiervoor, zeg. Maakt duidelijk, dat men echt niet weet waarover men praat (laat staan dat ze weten wat een bestemmingsplan is). Sneu volk.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het beeld dat ambtenaren te lui zijn om iets zinnigs te doen wordt hiermee maar weer eens bevestigd.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.