Redactieblog

166 x bekeken

Vaccinatiecampagne tegen Q-koorts

Het ministerie van landbouw wil niet-dragende melkgeiten en melkschapen op vrijwillige basis gaan vaccineren tegen Q-koorts.

Op dit moment wordt een vaccinatieplan gemaakt voor het vaccineren van 40.000 dieren in een gebied van 45 kilometer rondom Uden in Noord-Brabant. In dit gebied zijn de meeste menselijke besmettingen met Q-koorts vastgesteld. De precieze begrenzing van het gebied moet nog worden vastgelegd.

Het vaccin tegen Q-koorts, dat in Frankrijk is ontwikkeld, is in Nederland nog niet geregistreerd. Het Bureau Diergeneesmiddelen moet voor aanvang van de vaccinatiecampagne een advies geven over een vrijstelling. Bij toelating van het vaccin kan de Franse vaccinproducent Ceva half oktober 80.000 doses vaccin leveren. De overheid draagt de kosten voor het vaccin, de veehouder moet de dierenartskosten betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.