Redactieblog

750 x bekeken

RIVM adviseert paardenmelk niet rauw te drinken

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert paardenmelk te verhittten om te voorkomen dat personen besmet raken door het drinken van rauwe paardenmelk.

Risicogroepen, zoals baby’s, kinderen, ouderen en zwangere vrouwen wordt geadviseerd geen rauwe paardenmelk te consumeren.

De consumptie van paardenmelk neemt in Nederland en de omringende landen toe. Het wordt vooral gebruikt vanwege vermeende gezondheidsbevorderende eigenschappen en wordt vooral rauw gedronken. De VWA controleert bij de verkoop van paardenmelk en afgeleide producten of er onrechtmatig gebruik wordt gemaakt van deze medische claims.

In 2002 en 2003 werd bij twee mensen Q-koorts vastgesteld die paardenmelk hadden gedronken van hetzelfde bedrijf. Na onderzoek van de bloed- en melkmonsters van de merries kon niet worden aangetoond dat de consumptie van rauwe paardenmelk de bron was voor de besmettingen met Coxiella burnetii, de veroorzaker van Q-koorts.

Van veel bacteriën zoals de Staphylococcus aureus, Listeria, Salmonella, E coli en Leptospira is bekend dat ze via de consumptie van rauwe koemelk overgedragen kunnen worden. Ook zijn er incidentele besmettingen via de consumptie van rauwe paardenmelk bekend, waardoor het RIVM waarschuwt extra voorzichtig te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.