Redactieblog

200 x bekeken 1 reactie

Pleidooi voor Deltaplan bestrijding infectieziekten

Voor een optimale bestrijding van nieuwe infectieziekten die kunnen overgaan van dier op mens, is een soort Deltaplan nodig.

Daarvoor pleit Claire Boog in haar oratie voor de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. "De klassieke vaccinontwikkeling is succesvol gebleken tegen ziekteverwekkers die niet of nauwelijks veranderen in de tijd. De nieuwe infectieziekten, waarvan ruim 70 procent afkomstig is van dierziekten, veranderen echter in de loop van de tijd. De bacterie- en virusstammen van infectieziekten als Sars en Q-koorts veranderen, waardoor een andere vaccinatiestrategie nodig is", legt de hoogleraar uit.

"Hiervoor is een multidisciplinaire aanpak nodig", aldus Boog. "Nieuwe infectieziekten treden per definitie onverwacht op. Voor een optimale infectieziektebestrijding zijn politieke aandacht, coördinatie, een efficiënte communicatie en kennisuitwisseling tussen de medische en veterinaire professionals belangrijke succesfactoren." Boog zegt voorstander te zijn van een soort Deltaplan voor de bestrijding van emerging infections. "De huidige vraagstukken op het gebied van vaccins zijn zeer complex. Daarom is meer dan vroegere een multidisciplinaire aanpak nodig."

De visie van Boog sluit hiermee goed aan op het dit jaar opgerichte Immunovalley, waarbij wetenschappers op het gebied van menselijke en dierlijke gezondheidszorg gaan samenwerken.

Voorbeelden van uitbraken van SARS en Q-koorts onderstrepen volgens de onderzoeker het belang om te zoeken naar oplossingen voor vaccins met bijwerkingen en vaccins die uitgewerkt lijken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    vooral ontpolderen zal meer muggen en andere insecten doen toenemen en dus meer infecties veroorzaken

Of registreer je om te kunnen reageren.