Redactieblog

347 x bekeken

NVP: forfaitaire normen voor afzet pluimveemest

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) vraagt het ministerie van landbouw om pluimveemest die verbrand wordt in de Biomassacentrale Moerdijk (BMC Moerdijk) of pluimveemest die geëxporteerd wordt op basis van forfaitaire normen af te voeren.

"De monstername van droge pluimveemest is heel onbetrouwbaar. Handmatig wordt een mestpot gevuld die vervolgens bemonsterd wordt. Van één partij mest kunnen de stikstof- en fosfaatgehalten wel 50 procent afwijken", aldus mestspecialist Harry Ketels van de NVP. "Het is niet terecht om pluimveehouders hierop af te rekenen en boetes op te leggen. De mineralen van deze mest worden buiten de Nederlandse landbouw afgezet, waardoor er ook geen milieurisico is", vindt de NVP.

De mest wordt door chauffeurs bemonsterd. "Met name buitenlandse chauffeurs die de mest exporteren zien het belang van de monstername niet, waardoor er met geringe aandacht een pot wordt gevuld op één plaats in de partij mest. Het gebruik van de steeklans, die speciaal ontwikkeld is om droge mest te bemonsteren, mag vanwege Arbo-regelgeving niet gebruikt worden op de vrachtwagens", vertelt Ketels.

Mest die in de Nederlandse akkerbouw wordt afgezet zou met de steeklans moeten worden bemonsterd. Dat geeft een beter beeld van de mestsamenstelling dan de huidige methode, aldus de NVP.

Of registreer je om te kunnen reageren.