Redactieblog

224 x bekeken 4 reacties

Megastallen de toekomst?

Kleinere boeren met de koeien buiten kunnen de borst maar nat maken.

Niet hun bedrijf heeft de toekomst, maar de megastal. Althans dat beweert boer Stokman uit het Friese Koudum.

Daar gebeurt het op het ogenblik. Er wordt een grote stal gebouwd voor driehonderd koeien. Een revolutionaire stal. Emissiearm en diervriendelijk. Er wordt op efficiënte wijze melk geproduceerd. Voor de laagste kosten. Echt klaar dus voor de toekomst.

Opvallender is het plan om ook groene energie te gaan produceren. Er komt een biogasinstallatie bij het bedrijf. De totaliteit wordt diervriendelijk, milieuvriendelijk en energieneutraal. Bovendien wordt per hectare 30.000 kg melk gemolken. Intensief dus. En toch beter voor het milieu dan de kleinere bedrijven van pakweg 15.000 kg per hectare.

Ik geef toe, ik moest even wennen aan dit plan. Zo groot, zo ver vooruit met de gedachten. Ik probeerde bezwaren te bedenken. Ik vond ze niet. Langzamerhand kwam bij mij ook de overtuiging dat dit de bedrijven van de toekomst kunnen zijn.

Wat een verschil met die zure boer Harm Holman, voorzitter van EDF. Die praat ons als boeren in de put. Anton Stokman haalt ons er gelukkig weer uit. Met plannen voor de toekomst. Vooruitstrevend. Een bedreiging omzettend in een uitdaging.

Niet elke boer zal het concept van Stokman kunnen hanteren. Wel zal het velen inspireren. Mij ook. Ik ga meteen weer rekenen wat ik ga doen als ik volop kan gaan melken na het afschaffen van de superheffing.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  Dit is natuurlijk heel slecht, want de consument ziet het liefst de koeien in de wei, en anders krijgt de melkveehouderij hetzelfde imago als de intensieve veehouderij.
  En of mijn bedrijf waar de koeien buiten lopen toekomst heeft, bepalen niet de boeren die mega-stallen willen bouwen, maar de consument.

 • no-profile-image

  weidepiet

  Alleen in Nederland is beweiding een issue, in de rest van Europa is het geen punt. De zuinige consument vraagt om veilig voedsel wat ook nog eens goedkoop moet zijn. Om de koeien buiten te houden zal er een meerprijs betaald dienen te worden, anders vrees ik dat de koeien steeds meer opgestald worden. De consument is uiteindelijk de baas, of anders de kostprijs wel.

 • no-profile-image

  boer

  Het i terseert de burger geen ene male moer als het maar goedkoop is. We zien het ni ook weer in de biologische landbouw, het gaat slecht met de economie en meteen daalt de consumptie van bio-eten. Helemaal niet leuk voor de bio-boer, maar geeft wel aan dat geld alles stuurt en daarom hebben megastallen meer toelomst dan biologische landbouw. Even voor de duidelijkheid, ik ben absoluut geen tegenstander van biolandbouw, ik gun hen een goed inkomen, maar biolandbouw voor alle boeren kan echt niet in NL dus moeten er andere oplossingen worden bedacht en daar is de megastal 1 van.

 • no-profile-image

  Boerin

  Ik denk dat Stokman gelijk krijgt. Maar ik denk ook dat de burger niet mee wil in eerste instantie. Net als in de maatschappij is schaalvergroting toch de beste winstpost, En schaalvergroting is juist waar men nu het meest tegen aan trapt. Scholengemeenschappen, gemeentelijke herinrichtingen, ziekenhuizen, fabrieken, ook de zuivelfabrieken, alles fuseerd om de kosten te drukken. niks mis mee, maar wil de consument dat ook? Zolang die niet duidelijk aangeeft wat die wil, kun je als ondernemer alleen maar gokken op kwanititeit, melken in de massa, lage opbrengst, kostenbeheersing, tevreden oppervakkige consument of "kwaliteit", koeien in de wei, landschapsbeheer , aandacht voor dierwelzijn, maar dan ben je consumenten nodig die normen en waarden hanteren en daar voor willen betalen en dat ook in de toekomst blijven doen.Wij doen nu de combinatie van deze twee. Praktijk: meer arbeid en geen hogere opbrensten. Ik hoop alleen dat de maatschappij duidelijk kiest voor het een of het ander, want dan weet je als ondernemer tenminste waar je aan toe bent, en nu maar hopen dat de keuze valt, voordat de boeren uitgestorven zijn......

Of registreer je om te kunnen reageren.