Redactieblog

332 x bekeken 7 reacties

DDB ingekapseld?

Geweldig, dat LTO en DDB samen werken aan een plan voor de verbetering van de handel in melkquota in de EU. Wie had dat ooit kunnen denken.

Ze doen het samen met andere organisaties. Zuivelondernemingen, NMV en Agrarische Jongeren praten ook mee. Dit als gevolg van de dialoog, die startte na de mislukte acties van Dutch Dairymen Board.

Sieta van Keimpema is blij met deze samenwerking. Ze noemt het een rechtstreeks gevolg van de acties. "We zijn nu weer met elkaar in gesprek", kirt ze enthousiast.

Natuurlijk is het goed dat veehouderijorganisaties en zuivelondernemingen samen in gesprek zijn en proberen de onzinnige regels voor Europese quotumhandel te veranderen. Dat verdient een compliment en had veel eerder moeten gebeuren.

Toch knaagt bij mij een vraag. Dutch Dairymen Board had tot dit voorjaar maar één doel: de melkprijs omhoog. Van tevoren afspraken met de zuivelcoöperaties over een te betalen melkprijs, die kostendekkend zou zijn. Vaak werd 42 cent genoemd.

Dat doel lijkt van tafel te zijn. We horen er niets meer over. In dat licht gezien is het wel heel mager dat Van Keimpema tevreden schijnt te zijn dat men met elkaar in gesprek is. Dat steekt mager af tegenover de eis van een hogere melkprijs.

Pleiten voor Europese quotumhandel is heel wat anders. Het is hetzelfde werk dat landbouworganisaties al jaren doen. Heb ik het juist dat de zuivelorganisaties en de LTO de DDB helemaal hebben ingekapseld? Niets onderscheidt ze meer van een normale landbouworganisatie. Wat is dan nog het bestaansrecht van de club van Van Keimpema?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kees

  Sieta van Kiempema heeft inderdaad heel wat uit teleggen. Volgens mij betekent dit het einde van Dutch Dairymen Board. Jammer, ik had als lid er meer van verwacht. Hebben we daarom de melk laten wegstromen?

 • no-profile-image

  Johan

  Sieta maakte een kardinale fout, maar moeten we haar daar op afrekenen? Daarmee ondersteunen we alleen maar de politiek van de LTO en zuivelondernemingen. NIet doen dus. Wel moet Sieta beloven dat ze weer de "oude"Sieta wordt.

 • no-profile-image

  melkboer

  Ik kan jullie reacties niet goed volgen. Er is een hoop (negatief) commentaar op iets wat nog niet bekend is.
  Als er afkeuring is dat mensen zoals Keimpema en Schenk, ondersteund door NAJK NMV etc. en zuivelondernemingen proberen tot oplossingen te komen waar de melkveehouder beter van wordt, dan is er toch iets goed mis. Dit overleg getuigd van gezond boerenverstand van alle partijen, los van de uitkomst hiervan.
  Wat ik flauw vind is de toonzetting van vergaderboer in dit artikel. Het getuigt van meer moed samen het overleg in te gaan, dan aan de zijlijn staan te krijsen.

 • no-profile-image

  Frans

  Ik schrok er ook van. Een vakbond zoals DDB moet nooit leuren met de gevestigde orde. Dat ene doel, de zuivelfabrieken te dwingen afspraken te maken over de melkprijs, was juist. Daar moeten we alle energie insteken. We zien hoe het nu gaat met de melkprijs. Er is actie nodig. Moeten we die nu voeren zonder Sieta van Keimpema? Waarschijnlijk wel. Ze kan toch niet de ene dag aan tafel zitte met de zuivelfabrieken en plannen maken en de andere dag actievoeren? Nee, Sieta heeft op het verkeerde paard gewed. Dat breekt ons op.

 • no-profile-image

  Ger

  Als de vorige inzender gelijk heeft kreeg Sieta van Keimpema pas onlangs haar verstand en was ze moedig om het overleg circuit in te gaan. Dat is volgens he dus beter dan voorheen toen ze - zijn woorden - aan de kant stond te krijsen. Zouden alle DDB-boeren er zo over denken?

 • no-profile-image

  guus

  Het is de aloude taktiek van LTO.Anderen halen de kastanjes uit het vuur en nu neemt LTO de leiding over en beslist hoe het verder gaat.En zo bloed de hele zaak langzaam dood.Foute zet van Sita.Of ze moet zelf de leiding in handen houden en ze er weer uitgooien als het mis gaat.

 • no-profile-image

  Hans

  Wat flauw om nu zo tegen sieta van Keimpema aan te schoppen. Goed, ze is er ingetuind bij de LTO en de zuivelcoöperaties. Maar ze blijft onze leider. Beter is het Schenk van de LTO aan te pakken. Die is heel blij dat het brandje van de acties geblust is. Hij vergeet echter dat ondergonds velen ontevreden zijn. Dat komt vast weer tot uiting met nieuwe acties.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.