306 x bekeken 12 reacties

Boeren stappen naar rechter om toeslag

Vier boeren stappen naar de rechter omdat zij het niet eens zijn met de hoogte van de toegekende bedrijfstoeslagen.

De ondernemers hebben een fout gemaakt bij de aanvraag en eisen het recht deze te herstellen. Veel bedrijven gingen eerder dit jaar de mist in met het invullen van de Gecombineerde Opgave. Zij gaven aan in aanmerking te komen voor toeslagrechten, maar vergaten vervolgens elk afzonderlijk perceel waarop zij deze wilden verzilveren, aan te kruisen. Daarom krijgen zij weinig of zelfs geen subsidie uitgekeerd.

Zo’n 250 ondernemers hebben bezwaar aangetekend tegen de hoogte van de toeslagen. Landbouwminister Gerda Verburg is echter niet van zins boeren die vergeten zijn kruisjes te zetten, alsnog te betalen. Volgens haar staan Europese regels in dit geval niet toe de fouten te corrigeren. Bovendien was het volgens haar duidelijk hoe de formulieren moesten worden ingevuld. Vier boeren accepteren dit niet en stappen naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

"Ik betreur het dat een kleine groep aangeeft fouten te hebben gemaakt", schrijft Verburg aan de Tweede Kamer. "Het is aan de aanvrager op welk perceel hij toeslagrechten wil verzilveren. Ik wacht de uitspraak af." De 250 bezwaarmakers lopen samen een miljoen euro mis. Om hoeveel geld het bij de vier boeren die in beroep gaan gaat, is onbekend. Verburg onderzoekt of het mogelijk is in de elektronische opgave een waarschuwingssysteem in te bouwen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  bureaucratie viert hoogtij,als de minister zelf te laat uitbetaald moet de tweede kamer haar kapitelen dat ze de regels van brussel niet nakomt

 • no-profile-image

  ontevreden boer

  Ik ben net zo gevaren . Begin mei 2006 heb ik mijn aanvraag verstuurd , ik kreeg 10 mei bericht dat mijn aanvraag formulier was ontvangen dan denk je dat is mooi , daar hoef ik niet meer naar om te kijken . Jan 2007 had ik mijn geld nog niet ontvangen ik dus bellen .Toen zegt dus die meneer ja het klopt wij hebben hem wel maar u hebt niet aangevinkt dat u het wil ontvangen ! ik zeg sorry meneer , maar waarom zou ik 2000 euro niet willen ontvangen ? ikvul toch een aanvraag formulier in ! Nou zegt die meneer stuur een brief naar ons (dienst regelingen) en leg het uit . Ik dus gedaan en aangetekend verstuurd ! ! 5 weken niets gehoord . Ik weer bellen naar heel lang telefoneren bleek de aangetekende brief was zoek ! er werd gezegd verstuur hem nog een keer ikdus gedaan . Je gelooft het niet maar het zelfde gebeurde nogmaals ! 5 weken wachten ik weer bellen , aangetekende brief ? van u ? wij weten nergens van ! Nou toen werd ik wel een beetje boos ! Toen zegt die mevrouw de laatste mogelijkheid is een hoorzitting tehouden op ons kantoor in deventer want het is niet normaal dat er bij ons 2 aangetekende brieven kwijtraken , nou dat dacht ik dus ook ! Ik dus naar die hoorzitting . Tegenover 2 dames ( en alles werd opgenomen ) heb ik mijn verhaal gedaan . Ik maak een klein foutje door niet aan tegeven dat ik het wil laten uittebetalen ( inderdaad een stomme vraag ) maar bij jullie raken 2 aangetekende brieven kwijt ! Excuses voor het kwijtraken kreeg ik na lang aandringen pas! Maar ik zeg , ik wil alles vergeven en vergeten als ik mijn bijna 2000 euro maar krijg . Nou werd er gezegd , binnen 2 weken krijgt u schriftelijk bericht . Binnen een week kreeg ik bericht , u krijgt 0 euro helemaal niets dus! ! Nou ik kan me er nu nog om boos maken ! ! . Groeten van een ontevreden boer .

 • no-profile-image

  Grensboerke

  De minister gaat onderzoeken of een waarschuwingssysteem mogelijk is.
  Alweer een onderzoek terwijl iedereen die ooit ook maar iets heeft geprogrammeerd weet dat dit mogelijk is! Zo veel mogelijk fouten betekent zo veel mogelijk bezwaren en dit betekent zo veel mogelijk werk voor ambtenaren en aangezien die anders niet weten wat ze moeten doen, zijn zij helemaal niet gebaat bij een eenvoudig systeem waar controles op zitten en waardoor er weinig bezwaren komen. Opdoeken die zooi. Een half jaar na het toegeven van een fout is het voor deze bende nog niet mogelijk om het geld overgemaakt te hebben. Als een kloek op een ei zitten zij boven op het geld waarvan ze denken dat het van hun is, zij zijn vergeten dat ze er maar voor een reden zijn en dat is om dit geld uit te delen.

 • no-profile-image

  maat

  Het zoveelste bewijs, dit keer geen modulatiekorting maar gewoon opzichtig stelen. Het zijn gewoon een stelletje vuile ratten !!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Simpel en jammer van al dat papier maar nooit meer via www.LNV iets versturen het gaat je geld kosten.

 • no-profile-image

  boerin

  Wij heben al 2 jaar onze comb. opgave digitaal verstuurd en daarbij hulp gehad van studenten(ingehuurd door LNV) die met je mee konden kijken w2at je invult of verkeerd deed.
  tijdens dit telefoonje zeiden ze uitdrukkelijk: LET OP HET AANKRUISEN PER PERCEEL!!!!!!!!!!!
  Wij hebben ook met aanvraag exportpremie meegemaakt dat de vaars niet binnen 24 uur de grens van Europa uitwas, dus geen premie.!!!!!!!!!!
  Ik denk dat LNV dit expres zo moeilijk maakt, zodat wij boeren foutjes maken en LNV minder uit hoeven te betalen.
  Waar blijft het geld wat ze niet uit hoeven te betalen????

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...als je dit X dus vergeet : betekent dit
  dit +...maar dan met het middelste pootje wat langer...!!! Onbegrijpelijk, een
  Ministerie/Minister onwaardig...neem een voorbeeld aan onze Oosterburen :
  * 1 je krijgt hulp bij het invullen bij de Landwirtschaftskammer - dus er worden geen kruisjes vergeten!
  * 2 de ambtenaren aldaar zijn ECHT behulpzaam en attenderen je erop als je zaken c.q. geld laat liggen!!!
  * 3 nooit geen geduvel met opp. te groot of te klein...want de invullende ambtenaar signaleert meteen (m.n. bij gepachte percelen) of er iets 'niet in de
  haak is' ...mag U mij vertellen hoeveel werk..., papier...., c.q. ambtenaren c.q. boerengeld dit SCHEELT!!! Dat kan PLASJE nog uitrekenen op de achterkant van 'de sigarendoos' diezelfde sigarendoos waaruit genoemde boeren nu een 'sigaar'gepresenteerd krijgen... bah...Dan v.w.b. de uitbetaling : in Duitsland heeft iedereen voor 31 dec. van het lopende jaar zijn bedrijfstoeslag binnen....(enkele uitzonderingen daargelaten)...waarom kan dat in dat grote Duitsland wel en in ons ini-mini-Nederlandje niet?? Minister Verburg is met de regelmaat van de klok verplicht op dienstreis...laat zij eens tot zich nemen wat er in de andere lidstaten dienaangaande geschiedt!!!
  ...enne dat digitaal versturen?...PLASJE
  werkt dagelijks met haar 'zwarte doos', maar als het zaken betreft die naar LNV moeten...neem dan maar gewoon DE PEN, maak kopieen, verstuur het aangetekend...enne als U wijzigingen hebt die nog binnen de termijn zijn...doe geen moeite, want die nemen ze bij LNV toch niet mee....en als je dan veldwerk hebt, nou ...dan laat je het geld weer in Den Haag liggen.... en zo gaat dat, ook bij Plasje...enne over dat geld in Den Haag....Bedrijfschap int nog geld over 0 omzet...zelfs al ben je hartstikke ziek!
  Bijv. geen pond export consumptieaardappelen, maar wel een heffing opgelegd krijgen...en daar moet je dan bezwaar tegen maken...bij wie? vult U zelf maar in hoe het afloopt...nog afgezien van al het werk dat je daarmee hebt...Als al die 'overbodige'ambtenaren mij met mijn kanker nu eens kwamen helpen rooien....c.q. zich werkelijk ten dienste van de landbouw zouden stellen... wellicht dat er dan een ander geluid uit PLASJE kwam....maar dat is een utopie!
  P.S. en waar blijft die boer die vond dat ik mijn breiwerkje maar ter hand moest nemen...die zou me nog helpen rooien....
  waar blijft'ie....

 • no-profile-image

  de boer, het ondergeschoven kindje

  Beste mede boer(in)en, het kan op nog meer manieren fout gaan dan alleen met een ''vergeten kruisje''.
  Wat te denken van een teruggestuurd formulier met een of andere vage melding die we niet snappen.
  Wij nemen de telefoon en bellen naar Assen, met de vraag wat deze melding betekend.
  Een ''aardige mevr.'' kijkt met ons mee en komt tot de conclusie dat de dubbele perceelnummers, die wij al jarenlang moesten gebruiken i.v.m. het feit dat ons stukje land helaas precies over 4 topografische kaarten liep, de oorzaak waren.
  Elk jaar dus weer 4 kaarten vouwen en plakken zodat ze precies op elkaar aansloten.
  Met als gevolg heel veel diverse coordinaten op 1 perceel, en dat was bij alle percelen precies zo, onvoorstelbaar moeilijk dus.
  Het was de laatste jaren vereenvoudigd en alles stond sinds een paar jaar keurig op 1 kaart die wij toegestuurd kregen, maar waar wij nog steeds, tot 2007, per perceel 2 coordinaten moesten vermelden.
  Nu tot vorig jaar 2007 dus, ons die ''aardige mevr.'' ons verteldde dat dat niet meer mocht en dat elk perceel maar 1 nummer mocht hebben i.p.v. 2.
  Dus kregen wij i.p.v. 14 percelen nu 8 percelen.
  De ''aardige mevr'' hielp mij per telefoon de zaak goed in te vullen zodat ik het meteen dezelfde dag nog kon versturen.
  Eind goed al goed zou je zeggen.
  Wij kregen dan ook een schrijven met daarop vermeld het bedrag dat wij zouden ontvangen.
  Mooi, dachten we, dat is geregeld.
  Wat schetst echter onze verbazing?
  Begin dit jaar krijgen wij per bank een bedrag van ruim € 200,00 overgemaakt van LNV. zonder vermelding waarvoor het was.
  Wij zoeken wat het kon zijn, maar we kwamen er niet uit.
  Dus gebeld naar Assen met deze vraag.
  Daar verteldde men ons dat dat onze toeslag voor 2007 was.
  Ik was stom verbaasd, hoe kon dat zo weinig zijn? Nou vertelde men uit de hoogte, ''dat is alles wat U hebt aangevraagd en U heeft veel minder percelen opgegeven dan U altijd had, en dat kan volgens ons niet, dus krijgt U niets"', mijn mond viel open van verbazing.
  Ik verteldde hun dat e.e.a. samen met die ''aardige mevr.'' van hun was ingevuld en dat die tegen mij zei dat het dan goed zou moeten zijn.
  Men deed alsof men die mevr. niet kende en ik moest maar bezwaar aantekenen.
  Nou hebben we dus al 2 x gedaan, maar nog steeds hebben we niets gekregen.
  Telkens als wij erom bellen zegt men dat ze er nog niet over hebben besloten en dat ze nog een paar weken nodig hebben om te beslissen, ja of nee.
  Vorige week kreeg ik een bedrag van € 22,-- overgemaakt, de paniek sloeg lichtelijk toe.
  Weer gebeld waar dat voor was. Het bleek dat dit nog van het jaar daarvoor was, toen hadden ze dat te weinig betaald, ''was ik er soms niet blij mee'' vroeg de man aan de telefoon.
  Ik zei ''man wat heb ik aan die rottige € 22,00, kan er de bakker niet mee betalen'', ''ik wil het geld dat mij toekomt van 2007, maar dat geven jullie niet, waar blijft dat, jullie laten niets meer horen''.
  Hij zou mij terug laten bellen door de jurist die mijn bezwaarschrift zou behandelen.
  Dat gebeurde 5 dagen later inderdaad.
  Ik moest weer uitleggen wat er gebeurd was en zij dacht dat het wel goed zou komen, maar kon mij dat niet garanderen.
  Alle keren dat ik beldde voor mijn geld, vroeg ik de telefoniste of het daar nu een rommeltje was of niet.
  En inderdaad de meeste van hen zeiden, ''mw. ik mag het eigenlijk niet zeggen maar het is één grote puinhoop bij ons, niemand weet eigenlijk waar hij mee bezig is''
  Is dat nu niet erg?????
  Als ze het zelf al toe gaan geven dat het een zootje is, hoe moeten 'ze het dan voor ons goed gaan regelen???
  Weet U het? ik niet meer.
  Al bij al hebben we nog steeds geen bericht ontvangen of we het wel of niet gaan krijgen, het bericht voor dit jaar is wel afgelopen week binnengekomen.
  Maar dat wil natuurlijk nog niets zeggen, dat was vorig jaar ook binnen en dan trekken ze het plotseling weer terug.
  Ja beste mensen, zij hebben de MACHT en dat laten ze ons heel duidelijk voelen.
  Het is een grote schande dat wij op zo'n lage manier worden behandeld, maar ja wij zijn natuurlijk toch maar van die ''stomme vieze boeren'' hé, die kunnen ze missen als kiespijn DENKEN ZE.
  Dit is hun manier van boertje pesten om ons te laten kreperen in de hoop dat wij dan vanzelf oprotten, dan zijn ze meteen van ons af, lekker goedkoop toch?
  Wacht maar tot er werkelijk een ramp gebeurd en er is geen eten meer, dan komen ze pas tot inzicht dat er te weinig boeren zijn om hun monden te vullen, maar dan is het te laat.
  Het enige wat ze dan nog menen te moeten/kunnen doen is, ons verplichten onze oogsten bij hun in te leveren, zodat zij het zgn. kunnen verdelen, wij hebben dan niets over voor onszelf. Precies zoals het ging in de Bijbel toen alle oogsten 7 jaar lang voor de koning waren en die uiteindelijk ook nog al het land kon innen als ''betaling'' om de boer zijn eigen voedsel terug te laten kopen om nog te eten te hebben.
  Dus : je eigen land letterlijk opeten en niets meer over hebben, zover gaat het nog eens komen, let maar op, we zijn er nog ang niet.

 • no-profile-image

  Freek

  Brussel staat toe dat een aanvrager op fouten gewezen wordt. Helaas doet LNV dat alleen als er met een perceel iets verkeerd staat. Lijkt mij dat dat ook met een vergeten kruisje had gekund. Blijft het natuurlijk een erg stomme vraag, "wilt u uw toeslagrechten uit laten betalen". Je zou er onder schrijven"waar denk je anders dat ik die hele klere zooi voor zit in te vullen!!!". De fout komt voort uit de combinatie die Nederland er van gemaakt heeft met de meitelling. Daarom staat die vraag er tussen, omdat alle boeren het in moeten vullen en niet alleen diegenen die zakgeld uit Brussel krijgen.

 • no-profile-image

  Verony v.d.Hulst v.d.Hoff

  Het is toch te gek voor woorden, door een kruisje verkeerd, of niet te plaatsen wordt je gekort in de toeslag rechten of krijgd men zelfs helemaal niets.
  Min. Verburg moet eens even na gaan hoe het bij haar oud collega Evelien Herfkes , de toenmalig Minister van Ontwikkelingsamenweking is vergaan. Zij was ook vergeten dat het geld wat ze ontving voor de huur van het apartement, dat haar helemaal niet toe kwam. Maar zij heeft het niet terug hoeven te betalen. Hier is weer duidelijk
  dat de gewone hard werkende boer niets heeft in te brengen.

 • no-profile-image

  gert

  Verhagen vond het niet de moeite waard om voor die 2 ton die Herfkens teveel had ontvangen naar de rechter te stappen

 • no-profile-image

  bep grooten

  voor enkele jaren geleden hebben we ook een fout gehad in de opgaven die we niet zelf schuld waren we kregen geen subsidie en hebben dit gerechtelijk aangepakt, en hebben geen recht gekregen, dus tegen de uitspraak van het minesterie krijg je nooit gelijk

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.