Redactieblog

196 x bekeken 2 reacties

Ammoniakemissie landbouw sinds 2002 vrijwel stabiel

De ammoniakemissie uit de landbouw is sinds 2003 gestabiliseerd.

Dat blijkt uit onderzoek van het landbouweconomisch instituut (LEI). In de periode daalde de ammoniakuitstoot met 35 procent naar 115 tot 120 miljoen kilo, maar sindsdien is de daling gestabiliseerd.

Hoewel de totale uitstoot is gestabiliseerd, blijkt de emissie van melkvee- en jongvee de laatste jaren met 10 procent te zijn gedaald. Deze daling komt door nieuwe gegevens over mestopslag in deze sector. De helft van de ammoniakemissie wordt veroorzaakt door rundvee, schapen en geiten.

De ammoniakemissie uit de intensieve veehouderij is in de periode tot 2002 met 36 procent gedaald. Dit komt door een krimp van de veestapel, verminderde mestproductie, meer mestexport en de bouw van emissiearme stallen. In de afgelopen vijf jaar is de emissie in deze sector stabiel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harm

  knap van het LEI dat ze een vluchtige stof als ammoniak kunnen meten en berekenen over een opppervlakte van 40000 km2 {opvl. Nederland}, jammer dat ze 300 jaar geleden niet gemeten hebben,wedden dat de ammoniakuitstoot toen tig maal zo groot was met alle moerassen die Nederland toen rijk was!

 • no-profile-image

  veehouder

  Als ik goed ben ingelicht is de ammoniakemissie vanaf de '80-er jaren tot 2000 met ongeveer de helft afgenomen. Ik meen dat dit destijds 236 miljoen kilo was.
  Misschien goed dit even na te kijken en ook te publiceren voor de juiste beeldvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.