Redactieblog

231 x bekeken 4 reacties

Ziek van de zorgen?

Boeren zijn niet vaak ziek. En als ze ziek zijn, zijn ze ook echt ziek. Dat is nu in toenemende mate het geval.

Dat bewijzen de cijfers van de Bedrijfsverzorgers. Die moeten veel vaker inspringen op bedrijven. In verschillende provincies tot tien procent meer. Ook wordt langer hulp gevraagd. De boer is dus langer ziek. Aarzelend wordt gezegd dat het mogelijk te maken heeft met de toenemende werkdruk op de boerderijen.

In mijn beleving is dat zeker het geval. Er komt veel meer op de boer af. De hele maatschappij oordeelt over hem. Mensen als Marianne Thieme en de aanverwante activisten doen niet anders dan de boer afschilderen als een ondier. Dierenwelzijn staat volgens hen niet in zijn woordenboek. Dat schreeuwen ze luid van de daken. Dat deprimeert.

Dan de onzekerheid over de opbrengsten. Neem de melkprijs. Vorig jaar, toen die opveerde, namen velen de beslissing te investeren in uitbreiding van de stal. Niet onlogisch. Vele bobo's toeterden dat de grondstofprijzen – en dus ook de melkprijs – hoog zouden blijven.

Dat valt dit jaar toch tegen. De verwachtingen op de zuivelmarkt zijn niet daverend. Is het een wonder dat een boer in de stress schiet als zijn opbrengsten dalen, de kosten stijgen en rente en afschrijving voor de nieuwe stal moeten worden opgebracht? Daarbij: niet elke boer kijkt in de spiegel om zich af te vragen of hij wel een goede ondernemer is, die een verdere uitbreiding aankan.

Daarom, het toenemend aantal ziektegevallen bij de boer is verklaarbaar. Het kan ook structureel blijken te zijn. Zorgwekkend!

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bezorgde boer

  Dit artikel is het duidelijke voorbeeld dat Nederlandse boeren opgezadeld zitten met een ziekmakend landbouwbeleid.

 • no-profile-image

  Bianca

  Boeren ziek? Welnu, ik wordt ziek van de boeren. Ze leven van de subsidie en proppen hun dieren in hokken, zodat ze geen enkele levensruimte hebben. De stress van deze dieren is niet te vergelijken met de stress die boeren menen te hebben. Boeren zijn verwende ondernemers met dieren als bedrijfsmiddel. Niet meer en niet minder. Of denkt u dat een boer 10.000 kippen kent? Kom nou?

 • no-profile-image

  Jan

  De meeste boeren doen het zich zelf aan. In plaats van te luisteren naar al die stuurlui aan wal, zouden ze eens bij zichzelf te rade moeten gaan. Als ze met 80 koeien geen inkomen kunnen halen, dan kunnen ze het met 150 zeker niet. Maar dat willen ze wel en dat ligt niet aan Marrianne Thieme. Dat Marianne Thieme vasn alle veehouderij af wil , daar haal ik mijn schouders over op. Alsof zij zich wel wat aantrek van wat de boeren over haar schrijven en denken? Maar wellicht trek een grote groep boeren zich het aan omdat ze op sommige punten gelijk heeft?? Misschien is het beter dat vergaderboer eens een stukje gaat schrijven over de idiotie van bedrijfsverdubbelen, spiegelen, en groter is beter, stilstand is achertuitgang, etc, etc,.............. @Bianca Natuurlijk zijn dieren in de veehouderij een bedrijfsmiddel, anders zouden ze veeboer zijn. Maar is dat per definieie slecht???

 • no-profile-image

  Gerard

  Volledig gelijk, Vergaderboer. Het is zorgwekkend. Zouden mensen als die mevrouw Thieme wel door hebben welk leed zij brengen in de boerengezinnen? Zij verheffen het dier boven de mens. Dat is kwalijk. Het is een normaal verschijnsel geworden om negatief te praten over boeren, die toch maar zorgen voor een kwalitatief goed produkt, dat in de winkel weinig geld kost. Je wordt moedeloos van het feit dat we steeds de grond in worden getrapt omdat we onze dieren niet goed zouden verzorgen. En moedeloosheid leidt tot zorgen en ziekte. Daar zijn mensen als Thieme verantwoordelijk voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.