Redactieblog

306 x bekeken 6 reacties

Vermeer: waardering dierlijke mineralen stijgt

De waardering voor mineralen uit dierlijke mest groeit.

Dat zegt voorzitter Antoon Vermeer van ZLTO op een bijeenkomst van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK). "We zitten aan het begin van een nieuwe ontwikkeling waarbij dierlijke mest met de goede verhouding tussen stikstof en fosfaat weer wordt gewaardeerd. Die waardering is nu al begonnen", aldus Vermeer. Hij doelt op het feit dat de transportkosten voor dierlijke mest zijn gestegen, maar dat de afzetkosten voor onbewerkte varkensmest gelijk zijn gebleven ten opzichte van vorig jaar.

"De prijs van fosfaat is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Een kilo fosfaat kostte een jaar geleden nog € 0,80, maar is inmiddels 2 euro. Dat komt door de wereldwijde schaarste. Het gevolg hiervan is op de markt voor onbewerkte drijfmest nog beperkt, maar het begin is zichtbaar", vindt Vermeer. Hij verwacht dat dit in de toekomst beter zichtbaar wordt wanneer door mestverwerking de verhouding van mineralengehaltes in mest aangepast kunnen worden.

De ontwikkelingen bij de mestverwerking lopen volgens de mestspecialist goed. Waterschappen en het ministerie van landbouw bieden meer ruimte voor proeven voor mestverwerking. "De technieken worden ook beter, waardoor het vertrouwen ook groeit."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  graanhaantje

  welke technieken? welk vertrouwen? vermeer verstaat alleen de kunst van het zich rijk rekenen. het afvalprodukt waar hij over spreekt = stront. en daarvan is tot ver in de toekomst een struktureel overschot in nederland.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...hak elkaar de kop niet af!....
  samen, samen, samen!!!
  'reisgeld' zijn we nodig.....
  in bieten, piepers, granen....
  ...Plasje staat hier steeds weer paf!...
  ...samen boeren!!! AMEN!

 • no-profile-image

  jan

  Het gevecht om de met name droge mest is al begonnen,de prijs die een boer bij moet leggen daalt met de week.O.a.dankzij de verbrandingsoven van DEP!Ik denk dat je binnenkort geld toekrijgt!

 • no-profile-image

  Dirk

  in 1 ton droge pluimveemest zit nu dus voor € 36,- aan fosfaat. Het gevecht om deze mest is inderdaad begonnen.
  Wie nog mest wil hebben moet betalen. In duitsland betalen ze al € 10,- per ton, daar moet het transport van af. Als pluimveehouder ben je nog maar € 5,- kwijt. Het schijnt dat in een ton droge pluimveemest voor € 100,- aan bemesting zit.
  Het is alleen de markt die bepaald wat er voor betaald wordt. Nu meststoffen duur worden zal de organische mest in waarde stijgen. Voor de gebruiker betekend dit dat er voor betaald moet worden, en voor de producent dat het minder gaat kosten. Direkte afspraken maken het nog gunstiger, het is nl de handel die zijn marge probeert te handhaven. Zij verdienen over de rug van de boeren hun geld.
  Laat je niet uitspelen, zoek een samenwerking voor wederzijds voordeel.

 • no-profile-image

  veehouder

  Graanhaantje fout, ieder produkt waar vraag naar komt heeft dus ook afzet.
  Gewoon de regeltjes herzien.
  Ik kwestie van tijd dat organische mest kunstmest (geheel) vervangt.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De riolering in orde maken zodat er gecontroleerd mensenstront verplaatsing ontstaat.
  Hebben we in Nederland een enorm tekort aan dierlijke mest.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.